EW juni Omslag 600
Advertorial

Koelen met een lucht-water-warmtepomp: kan dat?

Advertorial 6_v4rch

Koelen met een lucht-water-warmtepomp kan zeker, maar niet zomaar. Rensa zette voor je op een rijtje waar je als installateur goed op moet letten.

Kort gezegd: koelen met een lucht-water-warmtepomp kan zeker! Daarom is het voor veel mensen een aantrekkelijke keuze. Je hoeft bij plaatsing bovendien niet in de grond te boren. Een goed alternatief voor brine-water-warmtepompen dus. Wel zijn er een paar belangrijke aandachtspunten voor jou als installateur, die Rensa voor je op een rijtje heeft gezet. Handig!

“Als één van de toonaangevende Europese fabrikanten van kranen en douches streven wij naar een reëel en transparant prijsniveau van onze producten”, zegt salesmanager Reto Gadient van hansgrohe Nederland. De bruto advies verkoopprijzen zullen tot 20% worden verlaagd om de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de merken hansgrohe en AXOR te versterken. “Onze producten moeten binnen het juiste prijssegment vallen met een eerlijke en correcte prijsstelling voor de consument, zegt Gadient. De enorme prijsverschillen in de verschillende kanalen behoren tot het verleden.

1. Verschillen met een aircosysteem

Een lucht-water-warmtepomp is geen airconditioningsysteem. Als installateur denk je misschien ‘Logisch’, maar voor klanten is het dat vaak niet. Leg uit dat je door met een lucht-water-warmtepomp te koelen het huis zeker een paar graden koeler krijgt, maar dat het niet hetzelfde is als een airco. Zo staat je klant ‘s zomers niet voor onaangename verrassingen.

2. Geluidseisen

Je klant koelt vooral in de zomer. Dat is ook de periode dat mensen veel buiten zijn. Het buitendeel van de installatie kan dan wel eens geluidsoverlast veroorzaken. In het Bouwbesluit staat bovendien dat geluidsdruk overdag maximaal 45 db(A) op de erfgrens mag zijn. Let erop dat je die grens niet overgaat met de buitenunit. Controleer dat zelf of laat een berekening uitvoeren.

Maak het makkelijk

Er zijn best wat zaken waar je als installateur rekening mee moet houden als je een lucht-water-warmtepomp installeert om ook mee te koelen. Laat je bij al deze punten en meer ondersteunen door Rensa! Ontdek wat we voor je kunnen doen op: uitdagingen.rensa.nl/warmtepomp-installeren/