Omslag_EW04 200
Advertorial

Welke ventilatieregeling kies jij?

Advertorial 5 300x240

Hoe houd je een woning of (kantoor)pand gezond en comfortabel, terwijl je ook rekening houdt met het energieverbruik? Dat is bij elk project weer een uitdaging. Als installateur heb je de keuze uit 3-standenregelingen, CO2-sensors en luchtvochtigheidsregelingen. Welke (combinatie) kies je?

De juiste ventilatieregeling: hoe kies je die? Steeds meer mensen in Nederland laten hun woning of (kantoor)pand na-isoleren. Om de energierekening te verlagen, omdat het beter is voor het milieu of vanwege de plaatsing van een warmtepomp. Regel jij als installateur die na-isolatie, dan is het heel belangrijk dat je ook denkt aan het ventilatiesysteem. Met daarbij een ventilatieregeling die zorgt voor comfort en een gezond binnenklimaat, zonder dat het energieverbruik enorm stijgt. Welke ventilatieregeling kies je? Een 3-standenregeling, een CO2-regelaar, een luchtvochtigheidsregelaar…? Welke is het best? En waar let je op?

Soorten ventilatieregelingen

Er zijn verschillende ventilatieregelingen mogelijk:

  • 3-standenregeling
    Een ventilatiesysteem met 3-standenregeling is vrij eenvoudig te installeren. Het biedt wel wat minder comfort voor gebruikers. Die moeten de installatie namelijk zelf bedienen. Dat betekent ook zelf bepalen wanneer welke stand nodig is en onthouden dat ze het systeem terugschakelen bij het verlaten van de ruimte.
  • CO2-regelaar
    CO2-regelaars schakelen het ventilatiesysteem in of uit op basis van het CO2-niveau in een ruimte. Dat is goed voor het milieu, want het systeem draait alleen wanneer dat nodig is. CO2-regelaars zijn een uitkomst voor in slaap- en woonkamers. In een keuken of badkamer kun je beter een andere regeling kiezen. De CO2-sensor slaat namelijk niet aan op vocht, rook of etensluchten. Je loopt in de badkamer bovendien het risico dat de CO2-regelaar vochtig wordt en beschadigt.
  • Luchtvochtigheidsregelaar
    Voor in een badkamer is een luchtvochtigheidsregelaar een uitkomst. Stijgt de luchtvochtigheid daar, bijvoorbeeld als er gedoucht wordt, dan activeert deze regelaar het ventilatiesysteem. In ruimtes waar de luchtvochtigheid niet zo sterk stijgt, kies je eerder een andere regeling.

De juiste ventilatieregeling voor jouw project

Het juiste ventilatiesysteem is voor elk project weer anders. Dat hangt af van de bouwtechnische mogelijkheden, de gebruiksfrequentie van de te ventileren ruimten, de wensen van je klant… Vaak kies je bovendien niet één regeling, maar een combinatie. Bijvoorbeeld een CO2-regelaar in de woon- en slaapkamer, een luchtvochtigheidsregelaar in de badkamer en een 3-standenregelaar in de keuken.

Hoe selecteer en installeer je het juiste systeem? Laat Rensa je helpen! Van advies bij het systeemontwerp tot ondersteuning bij het berekenen hoeveel lucht je per ruimte moet invoeren. Van meegaan naar de klant voor hulp bij de situatie-analyse tot prefab oplossingen die de installatie eenvoudiger maken. Jij bepaalt wat je nodig hebt.

Ontdek hier wat we voor jou kunnen betekenen.