02 Omslag-200
Maart 2018

Column Paul Smorenburg: Je eigen pensioen verdienen

PS

Het was 1979. De jonge Paul was 16 jaar. De Smorenburgertjes waren al jaren aan de mixer, de strijkbout, het elektrische broodmes en tosti-ijzer. En de kleurentelevisie stond zelfs al licht te geven tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Het wasbord had mijn moeder al lang vervangen door een elektrische wasmachine en in de zomer gingen we twee weken naar een huisje op de Veluwe. Dat kostte 1.200 gulden. Ik was ondergedompeld in luxe.

Maar in de winter, als ik naar de bloemen op mijn slaapkamerraam staarde, dacht ik aan de nieuwe woning van een vriendje die een radiator op zijn kamer had. Een draai aan de knop en het was warm. Heerlijk zou dat zijn.

Mijn vader wenste zijn zuurverdiende centen echter niet te investeren in duurzamere en comfortabele verwarming. En wist ik wel hoeveel gedoe dat zou geven? Er moest ruimte worden gemaakt voor een cv-ketel, aan de muren moesten radiatoren komen en van boven naar beneden zouden er buizen door het huis heen gaan lopen. ‘En dat is heel lelijk’, voegde mijn moeder er aan toe. Kortom; er werden moeiteloos argumenten uit de mouw geschud van praktische, financiële en esthetische aard om vooral niet te verduurzamen.

Ook nu zijn er ontzettend veel gezinnetjes, zoals het gezinnetje Smorenburg in de jaren zeventig, die denken: ‘ik wil best verduurzamen, maar ik ga niet al mijn radiatoren vervangen door vloerverwar-ming en die lelijke collectoren komen mijn dak niet op. En ik wil ook geld overhouden om op vakantie te gaan naar Spanje en in de voorjaarsvakantie de lange latten onderbinden. Ondertussen laten we een provider dat dure mobieltje financieren en kopen we de nieuwste auto die we in 4 jaar mogen afbetalen.
Elke euro die we moeten investeren om ons huis te verduurzamen, vinden we echter een euro te veel. Maar als we nou zo makkelijk een contractje af-sluiten, waarom staan er dan niet massaal partijen op die het woningeigenaren makkelijk maken hun huis te verduurzamen?

Ik ben geen financieel specialist, maar als er nou eens consortia opstaan die morgen of overmorgen voor 30.000 euro jouw hele huis aanpakken? Jij betaalt maandelijks 300 euro, terwijl de gas- en elektriciteitsnota nihil wordt. Daar zorgt de techniek wel voor. 'Jij hebt goed opgelet bij rekenen,' zult u u  zeggen, 'maar wie hoest die 30 mille op?' Tijdens een debat op de VSK zei Frank Agterberg van de DHPA dat het al lang niet meer zo is dat projecten op zoek zijn naar kapitaal, maar kapitaal nadrukkelijk op zoek is naar projecten. Bijvoorbeeld het kapitaal dat bij pensioenfondsen staat droog te koken. Als ze de centen die we apart leggen voor later nou eens laten renderen door ze te investeren in verduurzaming? Daar hebben we nu lol van in de vorm van een comfortabel en energiezuinig huis en later in de vorm van een waardevast pensioen. En passant houden we de door de lagere CO2-uitstoot de wereld leefbaar. Ook wel lekker als u over 20 of 30 jaar aan het genieten bent van uw pensioen dat u vandaag zelf heeft verdiend.

Paul Smorenburg
hoofdredactie E&W Installatietechniek
p.smorenburg@technieknederland.nl
Twitter @EW–Installatie