EW-cover-jan-2019
25 januari 2018

Lindenhove in Apeldoorn: duurzaamste flat van Nederland

Apeldoorn-Rob Voss Foto GA Loolaan 01Foto Rob Voss

Dit voorjaar start de renovatie en verduurzaming van het appartementencomplex Lindenhove aan de Loolaan in Apeldoorn. Door de enorme energiebesparing en besparing op de onderhoudskosten zullen de huidige bewoners na de renovatie niet méér servicekosten gaan betalen.

Toen de Vereniging van Eigenaren (VvE) de financiering van dit project niet rond kreeg, heeft de gemeente Apeldoorn vanuit een bestaande stimuleringsregeling een maatwerkoplossing gezocht om het project door te kunnen laten gaan.

Aanleiding renovatie

Aanleiding voor de omvangrijke renovatie was dat schil van het gebouw toe was aan vervanging. Ook waren er veel klachten over het comfort van het binnenklimaat in zomer en winter, zorgen over het complexe onderhoudsvraagstuk en over veiligheid van balkons. Het gebouw vroeg nadrukkelijk om een ‘totaaloplossing’.

Zeer energiezuinig

Het complex krijgt een nieuwe schil: vloer- en dakisolatie, nieuwe gevels en kozijnen, triple glas en een ventilatieoplossing via warmteterugwinning (WTW), waarmee 83 procent van de warmtevraag wordt weggenomen. Hierdoor zal in de toekomst jaarlijks 170.000 m3 gas worden bespaard, 306 ton CO2 minder uitgestoten en 75% bespaard op onderhoudskosten.

NoM-ready

Het gebouw wordt ook NoM-ready gemaakt. Dit betekent dat het gebouw in de toekomst volledig ‘Nul-op-de-Meter’ kan worden. De gemeente verwacht dat het project landelijk kan dienen als voorbeeld en hoopt dat het navolging gaat krijgen, en dat dit soort projecten in de toekomst ook gefinancierd kunnen worden door banken. Na de renovatie behoort Lindenhove tot één van de meest duurzame flats van heel Nederland. Als installateur is Linthorst Techniek uit Wenum-Wiesel betrokken bij het grootscheepse renovatieproject.