Peter Coppes: 'TopLine toestellen Nefit zijn CO-bom'
Honderdduizenden mensen in Nederland hebben een gevaarlijke cv-ketel in huis. Dat zou blijken uit een onderzoek dat experts hebben uitgevoerd in opdracht van van RTL Nieuws. Nefit geeft in een officiële reactie op de uitzending aan dat de defecte warmtewisselaar geen veiligheidsrisico maar start – om alle twijfel weg te nemen – een onafhankelijk onderzoek.
In een bepaald type van de TopLine HR-ketel van Nefit kunnen vlammen ontstaan, zo was te zien bij RTLNieuws op 9 januari. Bovendien geeft de ketel een risico op koolmonoxidevergiftiging. Het gaat om de serie van de TopLine-ketel die tussen 2006 en 2009 is geproduceerd. De warmtewisselaar van die cv-ketel kan door de hitte vervormen, waardoor zeer heet rookgas kan lekken in de witte mantel van de ketel. Daardoor kan de ketel in brand vliegen.
CO-bom
Rookgas is het uitlaatgas van een cv-ketel, aldus Peter Coppes, technisch expert van C+B advies en expertise, die de ketel bij RTL Nieuws een 'CO-bom' noemde. Samen met mede-onderzoeker en gastechnisch expert Piet Maas stelt hij dat de ketel niet veilig is om te gebruiken en dat eigenaren de ketel moeten laten vervangen.
Geschrokken
De fabrikant laat in een reactie weten geschrokken te zijn van de berichtgeving, maar ontkent dat het zaken zou verzwijgen. Alle incidenten, relevante feiten en rapporten die bekend zijn bij de fabrikant zijn gedeeld met de verantwoordelijke autoriteiten, aldus Jan Bosch, marketingcommunicatiemanager van de fabrikant.
TopLine
De berichtgeving van RTL Nieuws betreft alleen TopLine toestellen uit de periode van 2006 tot en met 2009. Nefit zegt in nauw contact te staan met organisaties als KIWA en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat leidde in februari 2017 al tot de start van een preventieve vervangingsactie van de originele brander. Uit verschillende onderzoeken is volgens de fabrikant gebleken dat een toestel met de nieuwe brander op de juiste manier gesloten en volgens de voorschriften onderhouden, geen verhoogd risico voor de gebruiker en zijn omgeving kent.
Brandschade
De fabrikant is bekend met twaalf gevallen van brandschade bij de 128.000 TopLine ketels die zijn verkocht tussen 2006 en 2009. ‘Natuurlijk zijn dat er twaalf te veel’, aldus Bosch, ‘maar in overleg met de NVWA is daarom afgesproken dat eind 2018 alle branders zullen worden vervangen tijdens regulier onderhoud aan de ketel.’
Warmtewisselaars
Ook blijkt volgens RTL dat een deel van de warmtewisselaars bij dit type toestel eerder defect raakt dan zou mogen worden verwacht. Nefit zegt dat diverse onderzoeken door Nefit zelf en een onafhankelijke, gerenommeerde partij aantonen dat een kapotte warmtewisselaar geen verhoogd risico oplevert op brand of lekkage van CO buiten het toestel. Bosch: 'Deze onderzoeken zijn ook gedeeld met de NVWA. Door de constructie van cv-ketels blijft een eventuele lekkage van CO die ontstaat door een defecte warmtewisselaar binnen het toestel. De ventilator zorgt voor onderdruk waardoor deze gassen alsnog worden afgevoerd via het afvoerkanaal.'
Bosch vervolgt: 'Het is ons bekend dat de warmtewisselaar van de TopLine 2006-2009 vaker kapot gaat dan mag worden verwacht. Dit zou kunnen leiden tot smeltschade aan het toestel. Wij kunnen ons voorstellen dat gebruikers daarvan schrikken, maar er is geen verhoogd risico voor de brandveiligheid. Er zijn bij Nefit in totaal 63 gevallen bekend van smeltschade binnen het toestel, waarbij de schade in 8 gevallen ook aan de buitenkant zichtbaar was. Van de 128.000 toestellen van het type TopLine die zijn verkocht in 2006-2009, zijn 25.000 warmtewisselaars vroegtijdig vervangen, laat de fabrikant weten.
Onafhankelijk onderzoek
Nefit is zich ervan bewust dat de recente berichtgeving twijfel kan veroorzaken bij gebruikers over de veiligheid van hun toestel. Bosch: 'Omdat wij alle mogelijke twijfel willen wegnemen, zullen wij opnieuw een gerenommeerde partij opdracht geven om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren. Na afronding van dit onderzoek zullen wij de uitkomsten openbaar maken. Daarnaast zijn wij bereid om mee te werken aan eventuele andere onafhankelijke onderzoeken door gerenommeerde partijen.'
Helderheid
In een reactie noemt Uneto-VNI de eventuele technische tekortkoming primair een zaak tussen fabrikant en consument. Wel roept de ondernemersorganisatie de NVWA op om zo spoedig mogelijk actie te ondernemen en met een heldere uitspraak te komen. Dit is in het belang van consumenten én in het belang van de installatiebranche.