EW-cover-jan-2019
14 maart 2018

Ziehl-Abegg-ventilatoren helpen energie besparen

ziehl

Fabrikant van ventilatoren en motoren Ziehl-Abegg verving de ventilatoren die het converterstation van BritNed koelen op de Maasvlakte in Rotterdam. BritNed is de exploitant van de onderzeese gelijkstroom hoogspanningsverbinding tussen de Nederlandse en Britse elektriciteitsmarkten. De nieuwe ventilatoren helpen het energieverbruik van BritNed te verlagen en verminderen de ecologische voetafdruk.

BritNed (een samenwerking tussen het Britse National Grid en het Nederlandse TenneT) is verantwoordelijk voor het transport van stroom tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk op basis van vraag en aanbod. De ondergrondse verbinding loopt van Isle of Grain naar de Maasvlakte en levert 1.000 MW elektrisch vermogen over een afstand van 256 km.
Het transport van energie gebeurd via gelijkspanning (HDVC). Om deze om te zetten naar wisselspanning (AC) van het transportnet bevinden zich aan beide uiteinden van de kabel converterstations. Deze zware convertorstations, van elk ongeveer 5 hectare, zijn constant in werking en produceren veel warmte. Betrouwbare koeling is nodig, maar koelventilatoren die ononderbroken draaien verbruiken veel energie.
Met de productserie ZAplus kon Ziehl-Abegg verschillende verbeteringen aan het bestaande systeem bieden. De nieuw geplaatste koelventilatoren hebben Electronically Commutated (EC) -motoren die bewezen zeer energiezuinig en milieuvriendelijk te zijn. Het praktische ontwerp van de ventilator maakt onderhoud eenvoudig en verbetert de uptime. Het gebruik van EC-technologie zal resulteren in een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik en het bionische profiel van de bladen - geïnspireerd op de uil - minimaliseert geluidsoverlast voor de omgeving.
De nieuwe ventilatoren zullen BritNed helpen hun energieverbruik met 450.000 kWh per jaar te verlagen en de ecologische voetafdruk met 51 ton per jaar te verminderen.