EW05 Omslag 600
22 januari 2019

Conceptvergelijking binnenklimaat scholen

vla.JPG

De Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA) heeft samen met ingenieursbureau DWA en het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een vergelijking gemaakt van verschillende ventilatieconcepten om zo bestaande PO en VO scholen te ondersteunen in de keuze voor een passend ventilatiesysteem.

Op maar liefst 70% van de scholen is de kwaliteit van het binnenklimaat ondermaats, terwijl een gezond binnenklimaat de prestaties en vitaliteit van kinderen en leraren kan verbeteren. Dat begint bij een goed ventilatiesysteem. De conceptvergelijking van de VLA biedt een leidraad voor een gezond binnenklimaat.

Eerste selectie

Wouter Wijma, bestuurslid VLA, vertelt: 'In de conceptvergelijking worden de gebruikelijk toegepaste ventilatieconcepten op een rij gezet, zodat u inzicht krijgt in de verschillende voor- en nadelen. Zo kunnen schoolbesturen een gedegen eerste selectie maken van welke systemen zij eventueel nader willen bekijken of uitwerken.'

Vijf concepten

Op de markt zijn verschillende ventilatiesystemen verkrijgbaar voor bestaande scholen. Er bestaan grofweg vijf ventilatieconcepten. Mits ontwerp, aanleg, gebruik, beheer en onderhoud goed zijn geregeld, garanderen zij een goed binnenklimaat. Welk systeem het beste past bij een schoolgebouw hangt af van het gebouwtype, de mate waarin het schoolbestuur aan het Programma van Eisen Frisse Scholen wil voldoen en de beschikbare ruimte en aanwezige ventilatievoorzieningen, zoals roosters of afvoer in toiletten. Maar ook renovatieplannen voor bijvoorbeeld gevels, glas, verlichting of cv en uw specifieke wensen of voorkeuren kunnen de keuze beïnvloeden.

Nuttig voor installateurs

De conceptvergelijker is zeker ook voor installateurs een nuttig instrument om in te zetten als zij scholen in hun klantenbestand hebben. Samen met uw klant kunt u een evenwichtige keuze maken voor een oplossing die past bij die school.

Download hier de VLA conceptvergelijking.