EW05 Omslag 600
22-1-2021

Installatiesector werkt door ondanks avondklok

avondklok.JPG

Sinds zaterdag heeft het het kabinet de coronamaatregelen verscherpt om een derde coronagolf te voorkomen. De meest ingrijpende maatregel is het instellen van een avondklok. De Tweede Kamer heeft na een lang debat ingestemd. Techniek Nederland is blij dat de technieksector wél gewoon door kan blijven werken tussen 21.00 en 04.30 uur.

Na instemming van de Tweede Kamer gaat de avondklok in op zaterdag 23 januari om 21.00 uur en zal duren tot tenminste 10 februari 04:30 uur. De avondklok zal niet gelden voor mensen die werkzaamheden moeten verrichten. Het werk in de installatiesector kan dus gewoon doorgaan.

Twee verklaringen

Om door te mogen werken hebben werknemers wel twee verklaringen nodig:

  • Ten eerste een werkgeversverklaring: de werkgever vult deze eenmalig per werknemer in en deze kan voor de gehele avondklok-periode gelden. Alleen het dragen van werkkleding is niet voldoende.
  • De tweede verklaring ‘Eigen verklaring avondklok’ vul je als werknemer zelf in. Deze moet de werknemer iedere (werk-)dag dan zelf updaten en bij zich hebben. De verwachting is dat dit ook online kan.

Uitzondering maximum aantal bezoekers per dag

Naast de avondklok adviseert het kabinet het maximum aantal bezoekers per huishouden per dag terug te brengen van twee naar één. Ook deze aanscherping heeft géén invloed op de installatiesector. Dus met twee personen een wasmachine installeren of een CV ketel kan nog steeds. Bij al onze werkzaamheden blijft het bestaande protocol ‘Samen Veilig doorwerken’ leidend, daar verandert niets aan.

Grote verantwoordelijkheid werkgevers

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland zegt op de website van de brancheorganisatie dankbaar te zijn voor de ruimte die het kabinet de installatiesector biedt, maar wijst zijn leden op de eigen verantwoordelijkheid om deze ruimte niet kwijt te raken. ‘Werkgevers krijgen een stevige verantwoordelijkheid voor het correct omgaan met de uitgifte van de formulieren die werknemers moeten kunnen laten zien als zij straks na 20:30 uur nog op straat zijn. En zij hadden al de verantwoordelijkheid om de afspraken uit het protocol ‘Samen Veilig Doorwerken’ in de praktijk te brengen. Ik roep hen op daar scherp op te blijven om verdere verspreiding van de besmettelijker Britse variant te voorkomen en daardoor de monteurs in de sector zoveel mogelijk aan het werk te houden.’

(artikel voor het laatst geupdated 27-1 om 10.06 uur)