Cover EW01 600
7 september 2019

Open Hiring

Kleywegen biedt baan zonder sollicitatiegesprek

kleywegen-kleinMarieke van der Kley

Het tekort aan voldoende bekwame (vak)mensen is groot. In heel veel sectoren en zeker ook in de installatiebranche. Kleywegen (actief in de weg- en waterbouw, infrastructuur en grondwerk) gaat als eerste aannemingsbedrijf nieuwe medewerkers aannemen zonder dat zij een sollicitatiegesprek hoeven te voeren. Open Hiring noemen we dit grensverleggende concept.

De nieuwelingen hoeven niet te solliciteren om aan een baan te komen en naar hun cv en arbeidsverleden wordt niet gekeken. Als ze maar gemotiveerd zijn en denken het werk aan te kunnen. Kandidaten melden zich aan en worden op een vacaturewachtlijst gezet. Zo gauw er een werkplek is, kunnen ze aan de slag.

Indirect effect

Marieke van der Kley van het bedrijf legt uit dat één vacature op dit moment wordt ingevuld volgens dit nieuwe concept. ‘We zoeken een algemeen medewerker. Die krijgt uiteenlopende klussen, zoals opruimen, veegwerk, inpakwerk en schoonmaken.’ Ze denkt voorlopig nog niet dat het concept werkt voor de wat meer technisch inhoudelijke functies, al denkt ze dat deze manier van werven indirect weldegelijk effect kan hebben op de productiviteit van het bedrijf. ‘De inzet van deze nieuwe gemotiveerde medewerkers zorgt ervoor dat onze technische mensen zich kunnen concentreren op hun kerntaken.’

Doorbraak

Van der Kley gelooft dat de aanpak voor een doorbraak kan zorgen op de verstarde Nederlandse arbeidsmarkt. ‘Het is een nieuwe, frisse manier om ruimte te bieden aan kwetsbare werkzoekenden. Ideaal om ze een kans te bieden te laten zien wat ze kunnen. De aanpak van het bedrijf sluit aan bij de bevindingen van een werkgeversonderzoek van het UWV dat deze week werd gepresenteerd. Daaruit blijkt dat vier dan de vijf werkgevers wel degelijk extra inspanningen doen om mensen aan te trekken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van meerdere wervingskanalen. Voor sommige bedrijven is er weinig ruimte om die voorwaarden aan te passen, wegens cao's of concurrentie met andere bedrijven, zo blijkt uit het onderzoek.

Creatiever werven

Volgens het UWV verwacht een kwart van de werkgevers dat het vervullen van vacatures alleen nog maar moeilijker gaat worden. Het is volgens het UWV daarom goed als werkgevers iets creatiever gaan denken over hoe ze meer mensen kunnen werven. Als voorbeeld daarvan wordt genoemd het inzetten van "onbenut arbeidspotentieel" - mensen die al wat langer naar werk aan het zoeken zijn.

Meer informatie: www.kleywegen.nl/werken-bij/open-hiring