EW03 Omslag-220
25-04-2018

Verwarming en warm water zonder aardgas

Verwarming en warm water2

Het aantal huizen met een aardgasaansluiting neemt af. Dat is goed nieuws, want in 2040 mag geen enkele woning nog aardgas gebruiken. Maar welke alternatieven zijn er voor verwarming of warm water in uw woning? CE Delft maakte een overzicht van tien verschillende warmtetechnieken, die nu al beschikbaar zijn. U vindt het overzicht op www.warmtetechnieken.nl.

Bijna alle gebouwen in ons land worden op dit moment verwarmd met aardgas. In de meeste gevallen gebeurt dit met een hr-ketel voor ruimteverwarming en warm tapwater. Het Nederlandse aardgas raakt echter op, zeker nu de gaskraan in Groningen steeds verder dichtgaat. Bovendien willen we in Nederland steeds minder CO2 uitstoten om de klimaatdoelstellingen te halen. Alle woningen moeten daarom tussen nu en 2040 overstappen naar een andere manier van verwarmen, zonder aardgas en CO2-uitstoot. Bewoners zullen dus op zoek moeten naar een alternatief voor aardgas en de hr-ketel. Soms komt er een oplossing voor de hele buurt, zoals een warmtenet, maar lang niet altijd. En er zijn bewoners die het liefst hun aardgasverbruik vandaag al omlaag willen brengen.
Op www.warmtetechnieken.nl leest u meer over technieken die u nu al kunt kopen om uw woning anders te verwarmen. De factsheets geven zo veel mogelijk feitelijke informatie, gebaseerd op openbare gegevens.