EW05 Omslag 600
30 april 2019

Website laat zien waar slimme meters zijn

websitePercentage huizen met slimme meter per gebied

Een installateur is de aangewezen vakman om zijn klanten energiebesparingsadviezen te geven. Een nieuwe website waarop netbeheerders tot op postcodeniveau aangeven waar wel en waar geen slimme meters aanwezig zijn helpt hen dit marktsegment gericht aan te boren.

Netbeheerders bieden uiterlijk in 2020 alle woningbezitters, verhuurders en bedrijven in Nederland een slimme meter aan. De slimmer meter geeft in combinatie met een energieverbruiksmanager (meestal een app, display of website) bewoners en ondernemers informatie over het eigen energieverbruik.

Adviezen

Kennis over de aanwezigheid van slimme meters kan voor bouw- en installatiebedrijven aanleiding zijn om adviezen te geven over zonnepanelen en led-verlichting. Ook duurzame alternatieven voor de cv-ketel op aardgas hebben meer kans van slagen wanneer de ontvanger wéét hoe zijn of haar energieverbruik is opgebouwd.

Toolbox

De nieuwe website www.slimenergiebesparentool.nl komt voort uit het convenant dat de overheid in 2017 heeft gesloten met de installatiebranche en energiebedrijven om samen extra energie te besparen in de gebouwde omgeving. Naast de website presenteren de initiatiefnemers ook een nieuwe toolbox, Slim energie besparen voor de zakelijke markt. Daarin is praktische informatie te vinden over de slimme meter plus een groot aantal energiebesparingstips voor de zakelijke markt.

Marketing- en communicatiemiddelen

Er zijn ook verwijzingen naar websites met informatie over energiebesparing, zoals www.energiebesparendoejenu.nl en www.energieverbruiksmanagers.nl. Installateurs en andere bedrijven krijgen met de toolbox verder de beschikking over voorbeeldbrieven, teksten voor advertenties en andere marketing- en communicatiemiddelen.

De website is ontwikkeld door een werkgroep die is samengesteld uit de convenantdeelnemers, waaronder Techniek Nederland, de NVDE, Energie-Nederland, Netbeheer Nederland en RVO.nl