Cover-220x292
2 november 2018

Worden 5-laags NOM appartementen duurzaamste project van Nederland?

willemzwijger2.JPG

Nog twee dagen blijft de stembus van Cobouw open voor de verkiezing van het meest duurzame project van Nederland. De Willem en De Zwijger in Best, het 5-laags Nul-op-de-Meter appartementencomplex in Nederland, is één van de genomineerde projecten. Het project kwam tot stand in ketensamenwerking met de Woonstichting ’thuis, BAM Wonen, BAM Energy Systems, NBArchitecten, eigenenergie.net en Itho Daalderop.

‘De Willem’ en ‘De Zwijger’ hebben een excellent geïsoleerde schil en voorzien zelf in alle energie die nodig is. Hiervoor zijn niet alleen zonnepanelen op het dak geplaatst maar ook bevestigd op de speciaal hiervoor ontworpen gevels. Door naast het dak ook de gevel van dunne film zonnepanelen te voorzien, zijn beide complexen compleet NOM.

Klimaatsysteem

Itho Daalderop leverde het klimaatsysteem. Warmtepompen op basis van bodemenergie en ventilatie met warmteterugwinning vormen het hart van elke woning.

Huurdersparticipatie

Het meenemen van bewoners bij planvorming wordt door de Sectortafel gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord gezien als een cruciale factor om woningen daadwerkelijk te verduurzamen. De Woonstichting ‘thuis speelt daarop in door nadrukkelijk in te zetten op huurdersparticipatie. Voor dit project zijn een aantal duurzaamheidsambassadeurs aangewezen onder de bewoners. Als huurders vragen hebben over de werking van het systeem, het wisselen van filters of inloggen in hun energieportaal kunnen zij bij deze ambassadeurs terecht.

Stemmen

Bewoners zijn na de eerste zomer in hun huis zeer te spreken over het comfort. De woning is heerlijk koel in de zomer en heerlijk fris door de ventilatie. Cobouw nomineerde dit project voor het meest duurzame project van Nederland. Stemmen kan nog tot en met 4 november.

Lees hier het juryrapport