EW06 Omslag 600
Mei 2022

4 dagen, 5 hallen, 300 standhouders en vele duizenden bezoekers

‘VSK zet iedereen in de installatiesector op voorsprong’

26 01

Joyce van de Hoef is nog volop bezig met de laatste puntjes op de í. ‘Na de onzekere situatie in de afgelopen coronaperiode willen veel exposanten op het laatste moment toch nog aanhaken bij de 25e editie van de VSK van 17 tot en met 20 mei. Eén ding weet de projectmanager van de Jaarbeurs Utrecht zeker: ‘De VSK zet iedereen in de installatiesector op voorsprong. Als je de beurs dit jaar niet bezoekt, ben je als installateur gewoon niet klaar voor de toekomst.’

Joyce van de Hoef voelt de vibe. ‘Exposanten, brancheorganisaties, maar ook de duizenden bezoekers die zich inmiddels al hebben voorgeregistreerd voor de VSK, hebben enorm veel zin om elkaar weer te ontmoeten. Een bezoek aan de jubileum-editie is jaar urgenter dan ooit’, zegt de projectmanager van de Jaarbeurs, dat de beurs dit jaar voor de 25ste keer onderdak biedt.

Urgentie

Sinds de vorige VSK heeft de wereld door corona tijdelijk stilgestaan om daarna in een enorme stroomversnelling terecht te komen. De urgentie om oplossingen te bedenken en installeren om de opwarming van de aarde tot stilstand te brengen, is alleen maar groter geworden, zo constateert Van de Hoef. ‘En daar is nu ook nog eens een wereldwijde energiecrisis bij gekomen als gevolg van het conflict in Oekraïne. Zuiniger omgaan met olie, gas, maar ook met grondstoffen staat daarom meer dan ooit op de agenda. Installatiebedrijven moeten alle zeilen bijzetten om de daarbij horende uitdagingen voor de sector het hoofd te bieden’.

26 02Joyce van de Hoef.

Kennis en kennissen opdoen

Het is meer dan ooit nodig dat de installateur op de hoogte is van de laatste technische ontwikkelingen. Het is meer dan ooit nodig dat hij/zij zich met collega’s in de sector gezamenlijk inspant om het enorme tekort aan vakmensen in de komende jaren in te lopen. Een bezoek aan de VSK is volgens Van de Hoef een hele efficiënte manier om in heel korte tijd heel veel mensen te spreken en veel kennis op te doen. ‘Fabrikanten, leveranciers, installateurs, adviesbureaus, aanbieders van opleidingen, brancheverenigingen, kortom iedereen die ertoe doet in de sector komt in mei samen in Utrecht om kennis en ideeën uit te wisselen, te netwerken en zich te laten verrassen door innovatieve producten.’

Theaters en pleinen

Dit jaar zullen er meer dan 300 stands zijn waar de exposanten klaar staan om de duizenden bezoekers te ontvangen. Maar ook in het VSK-kennistheater en het Techniek Nederland theater (zie kader en volgende artikel) kunnen de bezoekers kiezen uit meer dan zestig lezingen en presentaties die gedurende de week worden gegeven. Daarnaast heeft de organisatie een aantal ‘pleinen’ ingericht, zoals het Duurzaamheidsplein waar exposanten hun belangrijkste verduurzamingsoplossingen overzichtelijk bij elkaar presenteren. En het Start-upplein waar nieuwe bedrijven met innovatieve oplossingen zich presenteren aan de markt’, zo legt Van de Hoef uit.
‘Verder organiseren we rondetafelgesprekken in het VSK Nieuwscafé. Gastheer Frans Reichardt  praat in hal 10 met ondernemers, installatie-collega’s en fabrikanten over actuele onderwerpen.’

Loopbaanstraat

Nieuw op de beurs en volgens Van de Hoef ook zeer actueel is de zogenoemde Loopbaanstraat. ‘Jonge mensen moeten de helden van de toekomst worden in de installatiesector. Omdat er zo ontzettend veel gaat veranderen in het komende decennium vraagt de sector heel veel van deze nieuwe generatie. Hoe kunnen we hen stimuleren ‘vol’ te gaan voor een loopbaan in de installatietechniek? En hoe kunnen we hen in de toekomst ook behouden? Verschillende opleiders presenteren zich in de Loopbaanstaat en geven informatie hoe je als installatiebedrijf kunt omgaan met het werven van medewerkers en het enthousiasmeren van bestaande werknemers, om hen te behouden voor de sector door het bieden van een interessant loopbaanperspectief. Maar in de Loopbaanstraat hebben we het óók over hoe de oudere en ervarener generatie een belangrijke rol kan spelen bij het overbrengen van kennis op deze helden van de toekomst.’

Oude bekenden

Wat Joyce van de Hoef heel erg fijn vindt om te zien, is dat deze jubileumeditie ‘oude bekenden’ die de laatste paar edities even waren afgehaakt weer terug zijn. ‘Ze hebben hun productgamma verbreed en staan te popelen om dit te laten zien aan de bezoekers op de komende VSK.’ En natuurlijk worden ook dit jaar weer de traditionele VSK Awards uitgereikt in drie categorieën. Dat zal gebeuren op de eerste beursdag. En de Koeltrofee wordt uitgereikt op 18 mei aan het bedrijf met de beste innovatie op het gebied van koude- en/of klimaattechniek. Voor bezoekers die graag iets meer worden gegidst is er een warmtepomproute uitgezet die je leidt langs de standhouders met de belangrijkste innovaties op het gebied van warmtepompen en gerelateerde techniek. 17 mei is VSK-studentendag; aankomende talenten kunnen die dag kennismaken met het mooie vak van installatietechniek door in gesprek te gaan met exposanten en de laatste innovaties te bekijken.

Tools & Try

Een gegarandeerd spektakel is Tools & Try in hal 9, waar je als vakman actief aan de gang kunt om  je vakmanschap, vaardigheden, kennis én snelheid te testen op verschillende onderdelen. Tools & Try wordt georganiseerd door gereedschappenleverancier AmwitTools en zorgt voor een interactief fun element voor de bezoeker, waar bovendien leuke prijzen te winnen zijn.

Programma in VSK Kennis Theater:

In het VSK Kennis Theater in hal 10 zijn doorlopend presentaties. ­Exposanten en partners geven praktische presentaties over de belangrijkste ontwikkelingen in de branche.

De presentaties worden elke dag tussen 10.00 uur en 17.00 uur gegeven. ­

Tekst: Redactie
Fotografie: Jaarbeurs Utrecht