EW11 cover 600
Januari 2022

Nieuwe blik op oud postgebouw

Team Kuijpers wint Techathon 2021

50 00

Team Kuijpers was op 18 november de grote winnaar van de Techathon 2021. Uitgangspunt van het winnende plan was dat de teamleden op een andere manier aankijken tegen bezit. Volgens de jury legden zij daarmee een goed fundament voor de circulaire herontwikkeling van het oude postgebouw van het Rijksvastgoedbedrijf in Arnhem.

De Techathon is een initiatief van Techniek Nederland, Wij Techniek, TVVL en Isso. De tweede editie was opgezet in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en de hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Het RVB wil haar vastgoed de komende jaren zoveel mogelijk circulair herontwikkelen. In Arnhem werkten tien teams één dag lang aan een plan voor de circulaire herontwikkeling van het oude postgebouw in Arnhem (foto midden links), dat in bezit is van het Rvb. In elk team werkten twee getalenteerde medewerkers van installatiebedrijven samen met vier hbo- en twee mbo-studenten. De kruisbestuiving van professionals en studenten moest leiden tot een technisch en financieel haalbaar plan waarmee het RVB het pand circulair kan herontwikkelen.

50 01

Herontwikkeling van een oude reus

Marleen Hermans, Hoogleraar Publiek Opdrachtgeverschap in de Bouw, was vereerd om juryvoorzitter te mogen zijn van de Techathon 2021. ‘Het is fijn om een dag lang te verkeren in deze circulaire oase, waar tien teams werken aan de herontwikkeling van een oude reus’, zoals ze het oude postgebouw noemde. Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf mag volgens haar in de handjes knijpen met zoveel inventieve ideeën. ‘In elk plan kreeg het RVB tenminste één idee aangereikt om mee aan de slag te gaan. Alles zat erin; van Internet of Buildings, concepten waarin gebouwgebruikers van hun eigen gedrag leren, oplossingen voor mobiliteit en veel ‘sharing’ en ‘caring’. De positieve sociale impact van de oplossingen was overweldigend.’

50 02

Jongeren delen een fiets en een boor

Het winnende team van installatiebedrijf Kuijpers met daarin ook studenten van de Hogeschool van Amsterdam en het ROC Tilburg maakte op de jury de meeste indruk bij de pitches aan het eind van de dag. De jury prees de nadruk die het team legde op een andere manier van aankijken tegen bezit. In hun pitch maakte het team duidelijk dat de nieuwe generatie ‘anders’ denkt dan de oudere generatie als het gaat om bezit, met als voorbeelden: ‘Ouderen’ zitten op een eigen fiets; jongeren op een swapfiets. 'Ouderen' hebben allemaal hun eigen boor, jongeren delen hem via apps.

50 04

Samen delen

Met dat uitgangspunt bedacht het team om het naastgelegen stationsgebouw te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen, onder het mom: waarom zouden wij niet óók gebruik maken van jóuw dak. Verder bedachten ze dat al het afvalmateriaal dat uit het gebouw komt, bij de herinrichting van het oude postkantoor moet worden hergebruikt, bijvoorbeeld voor het maken van meubilair voor omliggende gebouwen. Het gebouw zal verder worden aangesloten op het warmtenetwerk Arnhem en voor koeling zal het relatief dichtbij liggende water van de Rijn worden benut. Ten slotte zal het nieuwe binnenplein nadrukkelijk niet alleen een plek voor de nieuwe gebruikers van het oude Postkantoor worden, maar wordt het een openbare ruimte.

Circulaire netwerksamenleving

Volgens de jury heeft Team Kuijpers in zijn voorstel letterlijk gewerkt aan een circulaire netwerksamenleving. Erik Boer, jurylid en adviseur Duurzaamheid en Comfort RVB vond dat het plan erbovenuit stak, ‘omdat het op elk aspect klopte.’ Hij prees de samenwerking tussen het onderwijsveld en het bedrijfsleven, wat heel belangrijk is voor een grote opdrachtgever als RVB.
Directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland benadrukte in zijn slotwoord dat hij tijdens deze tweede succesvolle editie van de Techathon een mooi staaltje samenwerking had gezien tussen opdrachtgever, opdrachtnemers, scholen en studenten. ‘Samenwerking stond centraal. Ik heb gezien dat dít de toekomst is van de techniek.’

50 03

5.000 euro

Het winnende team kreeg niet alleen een trofee, maar mocht ook een cheque van 5.000 euro verdelen. Verder ontvingen de teamleden cadeaubonnen voor circulaire jeans en koptelefoons, en de boeken ‘Material Matters’ van Thomas Rau en ‘Doughnut Economics’ van Kate Raworth. De pitches van alle deelnemende teams zijn terug te kijken via de website.

Kijk hier voor een uitgebreide fotoreportage van de Techathon 2021.

Tekst: Paul Smorenburg
Fotografie: Stefan Segers