EW07 omslag 600
21 oktober 2022

100 jaar oude Fort Isabella wordt 100% gasloos

vught2.JPGWethouder Toine van de Ven (Vught) rechts en Jan van Hout activeren het gasloze systeem in Fort Isabella.

Op vrijdag 21 oktober werd het nieuwe gasloze systeem van Fort Isabella in Vught in gebruik gesteld. Verantwoordelijk voor deze unieke verduurzaming van een verzameling monumentale gebouwen was Van Hout Adviseurs en Installateurs uit Veldhoven. Directeur Jan van Hout en wethouder van de gemeente Vught Toine van de Ven (onder andere van Klimaat en Energie) activeerden het systeem

Fort Isabella, met haar rijke geschiedenis als verdedigingswerk van ’s-Hertogenbosch en als kazerne, gaat over op een volledig nieuw gasloos verwarmings- en koelsysteem. Het is een mooie duurzame ontwikkeling voor het 10 hectare grote terrein waar momenteel door twee Vughtenaren een nieuwe samenleving wordt gecreëerd waar wonen, werken, educatie en recreatie op unieke wijze worden samengebracht.

Besparing van 1,8 miljoen kuub gas per jaar

Op Fort Isabella zijn eerst alle bestaande, deels monumentale, gebouwen geïsoleerd naar energielabel A of hoger. Daarnaast is op het terrein een netwerk van warmte en koude leidingen aangelegd dat alle gebouwen verbindt met de (elektrisch aangedreven) energiecentrale. Hierdoor werkt het terrein als een warmtebatterij; in de zomer wordt overtollige warmte van de gebouwen opgeslagen in de grond en in de winter wordt dit opnieuw gebruikt. In de tussenseizoenen kan overtollige energie op de ene plek direct worden hergebruikt op een andere locatie. De benodigde elektriciteit voor het systeem en het terrein wordt grotendeels geleverd door meer dan 1.800 PV-panelen. Het terrein gaat door deze grondige verduurzaming van meer dan 1.800.000 m3 gas per jaar naar nul.

Samenwerkingspartners

‘De keuze om extra te investeren in het fort was voor de Isabella Groep de enige juiste’, zegt Olivier Koning, samen met Tjeerd Saatrube de geestelijk vader en eigenaar van Fort Isabella. Daarbij kregen zij veel steun van andere partijen. ‘Gelukkig zagen de gemeente Vught en de provincie Noord-Brabant direct de toegevoegde waarde van ons plan voor de nieuwe samenleving voor de locatie zelf en de omgeving’, zegt Saatrube. ‘Vanuit de gemeente kwam de goedkeuring om het terrein van het COA te kopen en de medewerking aan de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. Voor de Erfgoedfabriek was Fort Isabella een van de belangrijke militaire erfgoederen in de provincie. De door hen verstrekte subsidie heeft haalbaarheidsonderzoeken naar de verduurzaming mogelijk gemaakt.

Financiering

Een andere belangrijke partner voor de twee initiatiefnemers is de Triodos Bank. Vanaf het begin heeft de bank het initiatief gefinancierd. Ouderen- en jongerenparticipatie, verduurzaming van erfgoed, natuurontwikkeling en zorg bleken de ideale mix voor Triodos Bank te zijn om een hypotheek aan de twee Vughtenaren te verstreken.

vught.JPG

Over Fort Isabella

Fort Isabella is dé buitenstad om van te houden. Hier realiseren initiatiefnemers Tjeerd Saatrube en Olivier Koning hun visie op wonen, werken recreatie en educatie. Op het terrein zijn en worden zelfstandige woningen voor 55+ers gerealiseerd waarbij indien nodig zorg op afroep kan worden geboden. Er zit een zorghuis voor ouderen met dementie. Daarnaast staat ook het bouwen van woningen voor jongeren op de planning. Meer dan 100 zelfstandige ondernemers zijn met hun onderneming gevestigd om hun diensten aan te bieden aan bewoners en bezoekers van het terrein. Zo is er horeca, sportmogelijkheid, een kinderdagverblijf, dierenkliniek en foodhall. Door de serviceorganisatie Anna worden evenementen georganiseerd door en voor alle gebruikers.