EW07 omslag 600
8 april 2022

15% van de luchttechnische installateurs werkt aan prefab-oplossingen

prefab_hsb-web

15% van de luchttechnische installateurs werkt op dit moment al voor een woningfabriek of maakt zelf prefab-installaties voor de (industriële) woningbouw. Inzoomend op middelgrote en grote installateurs (20+ medewerkers), is dit percentage zelfs al hoger dan 20%. Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau Wolting in het eerste kwartaal van 2022 uitvoerde onder W-installateurs die luchttechniek als dienst hebben.

Wolting deed het onderzoek in opdracht van Ventilair, leverancier van ventilatie oplossingen. Op dit moment wordt er ook in de prefab bouw nog op heel veel verschillende manieren gewerkt. Veel partijen zijn het wiel nog aan het uitvinden. De vraag is welk wiel uiteindelijk het snelst en soepelst gaat rollen. Veel installateurs verkeren nog in de adoptiefase van het jonge prefab segment. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de meeste luchttechnische installateurs die actief zijn in het prefab segment, nog maar één of enkele klanten hebben.

Bedreigingen

Toch zijn er ook bedreigingen voor luchttechnische installateurs. Er zijn ook woningfabrieken die zelf de installatie in de fabriek gaan verzorgen. Door het plaatsen van een prefab installatieskid, of door zelf de complete installatie te verzorgen, heeft de woningfabriek meer controle over het gehele proces. Dus niet alleen de vloeren, wanden en gevels, maar ook de complete installaties horen daarbij. In een trendrapport verkent Ventilair de rol van de W-installateur bij industriële woningbouw en zet het de kansen en bedreigingen op een rij.