EW07 omslag 600
29 juni 2021

Bioketels 100 keer schoner dan oude kachel

bioketel2

Biomassa als brandstof staat de laatste tijd in een slecht daglicht. Het zou klimaatonvriendelijk en vervuilend zijn. De brancheorganisatie voor leveranciers van bioketels (NBKL) claimt nu echter dat een moderne bioketel veel minder fijnstof produceert dan de oude generatie en zelfs tot 100 keer schoner is dan een oude kachel.

Bioketels werken ongeveer hetzelfde als cv-ketels, maar dan op snoei- en houtafval in plaats van gas: ze zetten deze brandstof om in warmte en soms ook elektriciteit. De nieuwste generatie bioketels kent volgens het informatieblad dat de NBKL onlangs publiceerde rendementen die oplopen tot ver boven de 90% en hebben een hele lage uitstoot van fijnstof.

Uitstoot vergelijkbaar met elektrische auto

Verantwoordelijk voor deze goede prestatie zijn technische ontwikkelingen, een beter ontwerp en het gebruik van filters die ervoor zorgen dat de uitstoot van fijnstof nog maar een fractie is van de uitstoot van oudere bioketels. Een bioketel is volgens de NBKL daardoor zelfs 100 keer schoner dan een oude kachel en de uitstoot is nu zelfs vergelijkbaar met een elektrische personenauto. Bioketels gaan volgens de NBKL bovendien wel tot twee keer zo lang mee als cv-ketels.

Uitstoot afhankelijk van kwaliteit brandstof

Nu de bioketels schoner branden, wordt de uitstoot van een bioketel nog sterker bepaald door de kwaliteit van de brandstof. Veel kleinere bioketels gebruiken houtpellets afkomstig van Nederlandse producenten die het afval uit timmerfabrieken en houtzagerijen tot een goede kwaliteit pellets verwerken. Grotere bioketels draaien op houtsnippers uit milieustraten en van groenaannemers. De NBKL wijst erop dat bioketels praktisch alleen Nederlandse biomassa gebruiken; de geïmporteerde houtpellets worden in kolencentrales gebruikt.

Bioketels

Bioketels kunnen zowel dienen als zelfstandige duurzame optie, als in samenwerking met andere opties, zoals geothermie en zonnewarmte. Omdat bioketels dezelfde leidingen en radiatoren als een cv-ketel gebruiken zijn ze eenvoudig aan te sluiten als vervanger.