EW06 Omslag 600
31 maart 2022

Brancheorganisaties en bedrijven hameren op bewust veilig en gezond werken

Bewust Veilig-dag

winnende foto Bewust veilig dag.JPGDeze winnende foto van de fotowedstrijd bij Klomp toont dat rekening is gehouden met zowel valbeveiliging als een gereedstaande brandblusser.

Op 30 maart hebben 415 bedrijven in de techniek, bouw en onderhoud het onderwerp ‘Veilig Werken’ in de spotlights gezet. De Bewust Veilig-dag werd dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door de brancheorganisaties Techniek Nederland, Bouwend Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland.

De animo was dit jaar groot, zowel onder grote als kleine bedrijven in alle sectoren. En ook daarbuiten: zo deden bijvoorbeeld de provincie Noord-Holland, het ingenieursbureau van de Gemeente Rotterdam en de RET mee. Dat is terecht volgens de voorzitters van de brancheorganisaties. ‘Het hele jaar door werken we met onze collega’s aan producten, diensten en trainingen die veilig en gezond werken onder de aandacht brengen. Op de Bewust Veilig-dag hameren we daar nog een keer extra op. Want niemand moet gevaar hoeven lopen tijdens zijn of haar werk.’ Aldus een gezamenlijk statement van Maxime Verhagen (Bouwend Nederland), Doekle Terpstra (Techniek Nederland), Henk den Boer (OnderhoudNL) en Riek Siertsema (Aannemersfederatie Nederland)

Creatieve invulling deelnemende bedrijven

De honderden deelnemende bedrijven hamerden ieder op hun eigen wijze op veilig en gezond werken. Zo trakteerde de Combinatie Herepoort op een gebakje met een QR code naar de Bewust Veilig-games. TBI organiseerde toolboxen en diverse online sessies, met onder andere Ben Tiggelaar. BINX organiseerde een interactief programma met onder andere een Virtual Reality-bril, workshop, casus en een pubquiz.
Barendrecht Elektra organiseerde een veiligheidsquiz voor al haar medewerkers. De Boer en De Groot onthulde op 30 maart de veiligheidsborden en het karakter van de interne veiligheidscampagne. De Bedrijfskring Heerhugowaard organiseerde een interactieve middag/avond met voorlichting en demonstraties voor ondernemers uit de Gemeente Dijk en Waard. Diverse leveranciers van veiligheidsmiddelen en -diensten waren aanwezig met speciale aanbiedingen die veilig werken ook betaalbaar houden.

Spelenderwijs veiligheidsbewustzijn vergroten

De Bewust Veilig-organisatie verzorgde dit jaar bovendien vier online games. Spelers konden hun persoonlijkheid en de effecten daarvan op veilig en gezond werken ontdekken. In een video quiz werd via video’s en vragen informatie gegeven over de ‘onzichtbare gevaren’ van asbest, kwartsstof en stress. In het swipe-spel “Veilig of niet” moesten spelers de veiligheid van een situatie juist inschatten. Uiteraard werd het juiste antwoord toegelicht. Via de persoonlijkheidstest konden medewerkers op zoek naar wat voor type zij zijn en wat dat betekent voor de manier waarop ze met veiligheid omgaan. En in het spel Hameren ging het om snelheid én kennis van waarschuwings- en gebodsborden.

Fotowedstrijd

Klomp Technisch Beheer uit Amsterdam organiseerde– in samenwerking met Techniek Nederland – een fotowedstrijd . Het installatiebedrijf wilde met deze wedstrijd medewerkers bewust laten kijken naar hun werkplek. Niet alleen vandaag, maar ook morgen, overmorgen en over twee weken.

hill safety.JPG

Veilig steigers bouwen

Een team van Techniek Nederland trok er al vroeg op uit en verzorgde om 07:00 de kick-off bij Hillsafety, de specialist in brand- en inbraakbeveiliging uit Alphen aan de Rijn. Tijdens een toolboxmeeting werden de nieuwe regels rondom rol- en kamersteigers goed onder de loep genomen en werd een demonstratie gegeven hoe een steiger veilig kan worden opgebouwd.

gehoorbeschadiging.JPG

Gehoorbeschadiging

De rest van de dag bezocht het team onder andere Bonarius Bedrijven, Ponsioen Installatie Techniek en Engberts Elektrotechniek.Bij dat laatste bedrijf kregen zij een demonstratie hoe het bedrijf gehoorbeschadiging bij haar medewerkers voorkomt met goede persoonlijke beschermingsmiddelen.

Bewust Veilig-krant in 6 talen

Op bewustveilig.com is de Bewust Veilig-krant kosteloos te downloaden. In 6 talen wordt informatie gegeven over onder andere de nieuwe regels rond rol- en kamersteigers, brand- en explosiegevaar, gevaarlijke stoffen en tools & gadgets voor veilig en gezond werken.