Omslag_EW05 600
17 maart 2022

CO2-calculator helpt mkb-bedrijven uitstoot in kaart te brengen

normative.JPG

Normative lanceerde onlangs een koolstofcalculator. Deze gratis tool helpt mkb-bedrijven om hun uitstoot te meten en zogenaamde 'hot spots' te identificeren. Met de calculator bepalen mkb’ers een uitgangswaarde op basis waarvan zij de CO2-uitstoot vóór 2030 kunnen halveren en tegen 2050 tot nul kunnen terugbrengen.

Bedrijven en hun waardeketens spelen een belangrijke rol bij het bereiken van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen moet  de wereldwijde moet worden beperkt tot 1,5°C. Dat betekent dat de wereldwijde uitstoot tegen 2030 moet worden gehalveerd en vóór 2050 een netto uitstoot van nul moet zijn bereikt. Dit is alleen mogelijk als de uitstoot nauwkeurig en systematisch wordt gemeten en verminderd.

Nauwkeurig meten

Het mkb vertegenwoordigt 90% van het wereldwijde bedrijfsleven. Veel van deze kleine bedrijven hebben echter niet de middelen om hun uitstoot nauwkeurig te meten en te beheren. In een recent onderzoek van de SME Climate Hub gaf 63% van de respondenten aan niet over de juiste vaardigheden te beschikken om de meest effectieve klimaatmaatregelen te nemen.

CO2-voetafdruk

Met de CO2-calculator kunnen bedrijven via een simpel formulier gemakkelijk toegankelijke data invoeren, zoals de grootte van hun gebouwen of de kosten voor elektriciteit, verwarming en benzine. De uitkomst van hun CO2-voetafdruk vormt de basis van waaruit actie kan worden ondernomen via de diverse tools en stimulansen op de SME Climate hub.

Over Normative

Normative werd in 2014 mede opgericht door Kristian Rönn om de overgang naar een netto uitstoot van nul te versnellen. Het Zweedse bedrijf zet een nieuwe standaard in wetenschappelijke nauwkeurigheid voor de berekening van de uitstoot, ondersteund door zijn marktleidende database van uitstootgegevens.