Omslag_EW05 600
21 juni 2022

Diederick Hilckmann wint WKO Duurzaamheid Award 2022

duurzaamheidsaward web.JPGV.l.n.r. Roy van der Mark, Peter Kuipers Munneke, Diederick Hilckmann en Anne Medema.

Op 19 mei ontving Diederick Hilckmann, beheerder van de werktuigkundige installaties aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, de WKO Duurzaamheid Award 2022. De award werd uitgereikt door weerman en poolonderzoeker Peter Kuipers Munneke.

De onderscheiding gaat jaarlijks naar een persoon die zich met veel toewijding inzet voor zijn of haar WKO-systeem. De prijs is een initiatief van het Gebruikersplatform Bodemenergie. Hilckman begon 10 jaar geleden op de campus van Nijmegen. Er was toen al wel een functionerende WKO maar die werkte niet optimaal.

75 % aardgasreductie

In de afgelopen 5 jaar werkte Hilckmann samen met collega’s en adviseurs aan een forse uitbouw van de WKO-systemen op de campus. Niet alleen nieuwe gebouwen maar ook veel oude gebouwen werden aangesloten. Hilckmans drijfveer veranderde in 5 jaar van ‘kostengedreven’ naar ‘CO2-reductie gedreven’. ‘Ik wilde het systeem steeds een beetje beter, groter maken, en temperaturen verlagen.’ Als dat hele project volgend jaar is afgerond, is 87% van de gebouwen op de campus direct of indirect gekoppeld aan het netwerk van WKO’s. Dat levert de Radboud Universiteit een aardgasreductie op van 75% in vergelijking met de situatie in 2017.

Twee andere genomineerden

Naast Hilckmann waren ook Anne Medema van de TU Delft en Roy van der Mark van Sanquin genomineerd. Medema werkt al 4,5 jaar als WKO-beheerder bij de TU Delft waar hij zich inzet om de systemen beter te laten presteren. Daarnaast is hij veel bezig met het overtuigen van zijn collega’s van de voordelen van bodemenergie. Ook geeft hij presentaties en rondleidingen, en betrekt hij studenten en docenten bij onderzoek naar de optimalisatie van bodemenergiesystemen.
Installatiebeheer Roy van der Mark, ontwikkelde en beheert sinds 2013 het WKO-systeem bij Sanquin. De bloedbank benut het feit dat drinkwater vijf maanden per jaar kouder is dan 12°C. Via een koppeling tussen Sanquin’s WKO-installatie en een drinkwatertransportleiding van Waternet, wint Sanquin zo duurzame koude. De WKO’s van Sanquin worden bovendien opgenomen in een warmte-rotonde, waarbij zij optimaal warmte en koude kunnen uitwisselen.