Omslag_EW05 600
20 februari 2023

Diesel vrachtwagens Rensa rijden op frituurvet

6 % CO2-reductie

HVO Rensa Family Company

Rensa stapt voor de 90 dieselvrachtwagens en bestelwagens die het heeft over op HVO (Hydrogenerated Vegetable Oil), een brandstof die geproduceerd wordt van plantaardige afvaloliën en –vetten als frituurvet.

De vrachtwagens van Rensa bezorgen vanuit de distributiecentra in Doetinchem en Didam de dagelijkse bestellingen voor de technische groothandels Rensa Verwarming & Ventilatie, Gévier en Gafco. De volledige uitrol van HVO als brandstof voor het dieselwagenpark gaat volgens Rensa zorgen voor CO2-reductie van 6 % van het bestaande diesel-wagenpark.

Transitiebrandstof

Woordvoerder Damian Wüst benadrukt dat Rensa HVO ziet als een ‘transitiebrandstof’. ‘Deze optie zorgt nu al voor een flinke reductie’, maar de komende jaren bouwen we verder richting een CO2-neutrale logistiek in 2030. We rijden bovendien niet alleen op deze mengbrandstof, maar testen met een aantal voertuigen ook al of deze in de toekomst volledig op deze ‘pure’ alternatieve brandstof kunnen rijden.’

HVO

HVO is een blauwkleurige brandstof geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen zoals plantaardige afvaloliën. Rensa rijdt met de variant B20, een mengvorm van 80 procent diesel met 20 procent HVO. De vrachtwagens van Rensa tanken de brandstof bij tankstations van Kuster Energy die hun stations hebben uitgebreid met een HVO-pomp.

Elektrische voertuigen

Vorig jaar mei maakte Rensa bekend dat het een elektrische vrachtwagen inzet voor de bestellingen in de Achterhoek. Daarnaast wordt ook een deel van de kleine bestellingen elektrisch bezorgd. De elektrische transporten beperken zich nu nog tot een beperkt gebied door de beperkte actieradius van de ingezette voertuigen. De groothandel werkt echter ook aan een (interne) infrastructuur waarmee volledig elektrisch rijden ook in andere delen van het land mogelijk wordt.

Lees ook: