Omslag_EW05 600
9 juli 2021

Douchewc is meer dan een leuk speeltje

geberit

Leuk, een douchewc die de gebruiker na toiletbezoek automatisch van “onderen reinigt. Toch zijn nog veel mensen sceptisch. Spat het water niet tegen je rug of op je kleding? Is de sproeiarm wel schoon? En is het onderhoud niet heel duur of de installatie ingewikkeld? Geberit onderzocht welke barrières er zijn voor de aanschaf en weerlegt de argumenten.

  • Onwennig gevoel

Uit het onderzoek blijkt dat mensen de automatische reiniging met een waterstraal een onwennig gevoel geeft. Volgens Geberit is dat iets wat snel went. De AquaClean douchewc’s zitten namelijk boordevol technologie, die instelbaar is naar individuele wensen. Zo kan je bijvoorbeeld de sproeiarmpositie, de intensiteit én de warmte van de waterstraal individueel instellen. De waterstraal bevat duizenden luchtbelletjes, waardoor deze zacht aanvoelt.

  • Niet hygiënisch

Een douchewc wordt nogal eens ervaren als onhygiënisch. Ook onterecht volgens Geberit. Zo komt de sproeiarm niet in contact met het lichaam en wordt de sproeiarm voor én na elk gebruik van het toilet automatisch gereinigd; hygiëne volgens de hoogste norm.

  • Te duur

Bijna de helft van de ondervraagden in het onderzoek vindt een douchewc te duur. Geberit vergelijkt de aanschaf met de aanschaf van ‘iets tastbaars’. Zo is de prijs van het basismodel ongeveer gelijk aan die van een Apple smartphone. Niet veel, volgens de fabrikant, want het product geeft meerdere malen per dag, gedurende vele jaren, een heerlijk fris gevoel. Ook de elektriciteitskosten zijn te overzien. Voor het dagelijks gebruik van een douchewc is inderdaad water en elektriciteit nodig, zo geeft Geberit toe, maar de kosten hiervan zijn voor een vierpersoonshuishouden te vergelijken met de prijs van een enkele kop koffie per dag.

  • Te ingewikkelde installatie

Eén op de tien ondervraagden maakt zich zorgen over de installatiekosten omdat het systeem technisch te ingewikkeld is. Niet nodig, volgens de fabrikant, want een installatie is mogelijk binnen enkele uren - of het nu gaat om een nieuwe installatie, een renovatie of een vervanging van het closet. De benodigde water- en elektra-aansluitingen zijn standaard in de toiletruimte aanwezig en vormen dus geen groot obstakel. Ook is de installatie van een douchewc in elke situatie mogelijk, of je nu voor een vloerstaand toilet of een wandhangend toilet kiest.

Ervaar het zelf

De ‘proof of the pudding is in the eating’, oftwel, zo zegt Geberit: als je het één keer hebt ervaren, ben je om. Geberit biedt in haar AquaClean Experience Center in Nieuwegein daarom de mogelijkheid een een douchewc in alle privacy uit te proberen? Kijk op www.geberit-aquaclean.nl.