Omslag_EW05 600
15 maart 2022

Draka opent Experience Center Connect

Draka experience center

Op het terrein van haar grootste kabelfabriek in Emmen opende Draka onlangs het Experience Center Connect. In het centrum kunnen relaties zich laten informeren en inspireren omtrent de innovatieve wereld van (Draka) kabels.

Het hart van het gebouw van Draka wordt gevormd door het Life Experience Center, een expositieruimte van 125 m2 met digitale presentaties en het hele spectrum van kabelproducten alsmede interactieve demonstraties. Potentiële klanten en leveranciers, maar ook scholen en andere organisaties kunnen op interactieve wijze kabeltoepassingen ontdekken.

Duurzaamheid

Draka laat in en om het experience center haar hele spectrum van kabeloplossingen zien. Daarbij is duurzaamheid een van de hoofdthema’s. Zo zijn er PV-panelen voor de energievoorziening van het gebouw en voorzien warmtepompen met warmteterugwinning in koeling en verwarming. Om de verlichting te optimaliseren en het energieverbruik te beperken, zijn energiezuinige Signify LED-armaturen met ingebouwde sensoren via een slim beheersysteem aan elkaar gekoppeld. Verder komen er dit voorjaar ABB laadpalen voor elektrische auto’s. Uiteraard past Draka ook haar eigen kabels toe, zoals de robuuste Tecsun kabel voor PV-voedingsinstallaties.

Wauw-effecten

Draka wil kennisoverdracht en fun combineren om te inspireren. Dat gebeurt niet alleen in het Experience Center, maar in het hele gebouw én daarbuiten. In plaats van een statische showroom beoogt Draka wauw-effecten door te laten zien hoe veel zaken juist werken dankzij kabels. Zo hangen er overal door het gebouw zichtbare draadgoten aan de 4,5 meter hoge plafonds en heeft de veldopstelling met zonnepanelen een opengewerkte verdeelkast die de kabelaansluitingen laat zien. Om zo veel mogelijk ‘experience’ te realiseren, is er een KNX-systeem met regelapparatuur van ABB geïnstalleerd. Dit systeem zorgt onder andere automatisch voor de verlichting bij het starten/stoppen van presentaties in het auditorium en het op aanwezigheid gestuurd openen/sluiten van de toegangsdeuren en zonwering.

Digitalisering

Digitalisering is een ander hoofdthema in Connect. Op de eerste plaats laat Draka kabeloplossingen zien die het mogelijk maken om meer en sneller data te communiceren, waaronder de nieuwste datakabels. Daarnaast toont zij technische innovaties zoals de RFID-chip die tijdens de productie in midden- en hoogspanningskabels wordt verwerkt. Een andere toepassing is de slimme haspel waarvan dankzij een ingebouwde GPS-tracker de locatie en resterende hoeveelheid kabel op afstand zijn uit te lezen om bijvoorbeeld tijdig bij te bestellen (Alesea IoT-oplossing). Verder toont Draka ook eigen digitale tools, zoals de handige Cable App om slimme kabelberekeningen te maken.