Omslag_EW05 600
8 maart 2022

Een installatiebedrijf kopen of verkopen wordt makkelijker

www.installatiebedrijfkopen.nl

platform voor koop en verkoop van installatiebedrijven

Een installatiebedrijf kopen of juist verkopen? Dat kan vanaf vandaag via de website www.installatiebedrijfkopen.nl. De website is een initiatief van brancheorganisatie Techniek Nederland dat hiermee een lang gekoesterde wens van haar leden in vervulling laat gaan.

Veel bedrijven waarvan de eigenaar hoopt dat het bedrijf wordt voortgezet na zijn vertrek hebben geen directe opvolger in het vizier, weet Laurens de Vrijer van Techniek Nederland. Aan de andere kant spreekt de teamleider Advies bij de brancheorganisatie ook veel installatiebedrijven die juist op zoek zijn naar uitbreiding van hun bedrijf. ‘Bijvoorbeeld een W-bedrijf dat ook elektrotechnisch werk aan wil gaan nemen. Maar we worden ook benaderd door ambitieuze ondernemers uit andere sectoren die op zoek zijn naar een bedrijf om over te nemen. Op www.installatiebedrijfkopen.nl kunnen beide partijen nu terecht.

Geen jachtgebied

De Vrijer is niet bang dat het platform voor grote multinationals een soort jachtgebied wordt waar zij bedrijfjes gaan opkopen wat ten koste gaat van het vakmanschap. ‘Het platform staat bewust open voor iedereen die een bedrijf wil overnemen. Ook dus door bijvoorbeeld een aannemer. Maar we denken dat de website vooral door kleinere installatiebedrijven gebruikt zal gaan worden die bedrijven willen overnemen of overgenomen willen worden. En het is ook een mooie gelegenheid voor jonge mensen die al in de installatiesector werken, maar een eigen bedrijf willen starten. Het vakmanschap van de kleine mkb’er zal zeker niet verdwijnen.’

Marktplaats voor de technieksector

De Vrijer verwacht dat installatiebedrijfkopen.nl, ondanks de mogelijke verwarring door de naam, dé marktplaats voor de technieksector wordt waarop niet alleen kopers, maar ook verkopers op afkomen. Als de match tot stand is gebracht moeten ze natuurlijk met elkaar in gesprek, geeft De Vrijer aan. ‘Het is niet zo zijn dat je ’s ochtends wakker wordt en denkt ‘laat ik mijn bedrijf eens verkopen’ en dat je dan door een tikkie te versturen aan het eind van de ochtend je bedrijf hebt verkocht.’ De website is volgens hem een uitkomst voor iedere ondernemer die wil stoppen en in zijn of haar directe omgeving niet direct een overnamekandidaat heeft. ‘Al gaat daar natuurlijk wel een proces aan vooraf waarin je als bedrijf met een adviseur de zaken op een rijtje hebt gezet op het gebied van fiscaliteit, de waarde van je bedrijf en de termijn waarop je je bedrijf wilt overdragen’, aldus De Vrijer.

Gegarandeerd anoniem

Het voornemen om een bedrijf te gaan verkopen of kopen ligt vaak gevoelig. Het is daarom belangrijk dat de plannen niet voortijdig op straat komen te liggen. Op het nieuwe online-platform www.installatiebedrijfkopen.nl blijven de gegevens daarom 100% anoniem. Het systeem gaat vertrouwelijk om met de informatie. In de advertentie zijn de bedrijfsnaam en de adresgegevens niet te zien. Kopers en verkopers kunnen een account aanmaken op de website. Kopers kunnen dan direct reageren op het aanbod. Verkopers moeten voor het plaatsen van een advertentie contact opnemen met een regiomanager of relatiebeheerder van Techniek Nederland. Voor leden van Techniek Nederland is dat gratis, niet-leden moeten hiervoor betalen. De brancheorganisatie faciliteert het nieuwe platform, maar is niet inhoudelijk betrokken bij de onderhandelingen of het sluiten van een deal.