EW06 Omslag 600
6 februari 2024

Eplucon, Groupe Atlantic Nederland en Super Stars winnaars VSK-award

Remeha pakt publieksprijs; Wago de Circulaire Pluim

opening VSKFotograaf: Ruben Philipse

Op de eerste dag van de VSKe maakte de vakjury de winnaars van de awards in 3 categorieën bekend. De winnaars in de categorieën Energietransitie, Gezond & Comfort en Installateurszaken waren respectievelijk Eplucon, Groupe Atlantic en Super Stars. Remeha ging naar huis met de publieksprijs. Wago kreeg de Circulaire Pluim, een waarderingsprijs voor een product dat van begin tot einde verduurzaamd is.

De jury onder leiding van juryvoorzitter Doekle Terpstra beoordeelde de producten op innovatie, oplossingsgerichtheid, praktische toepasbaarheid, sociale impact, duurzaamheid en economisch rendement. Terpstra roemde de kwaliteit van de inzendingen. ‘Alle inzenders hebben echt hun best gedaan om over de grenzen van hun eigen product heen te kijken. Wat ook opviel was de toepassing van circulaire materialen en de aandacht die product designers hebben voor de vakhelden die de installatie uiteindelijk moeten plaatsen’, aldus Terpstra.

De winnaars

Eplucon

Winnaar in de categorie “Energietransitie” werd de innovatieve woning van Eplucon met een 10 ampère ‘lantaarnpaalaansluiting’. De woning biedt een conceptuele totaaloplossing voor de toenemende overbelasting van elektriciteitswerken. Het systeem omvat een warmtepomp, zonnepanelen, energieopslag en een beheersysteem E-control dat gebruik maakt van weersvoorspellingen en dynamische tarieven om de energiestroom te optimaliseren.

drie award winnaarsVlnr: De 3 award winnaars Eplucon, Groupe Atlantic en Super Stars

Groupe Atlantic

Winnaar in de categorie Gezond & Comfort werd de Orcon HRC OptiAir van Groupe Atlantic Nederland. Het is een oplossing voor duurzaam ventileren van woningen met een beperkte ruimte voor een WTW-unit. Het systeem heeft een hoog rendement en een royale capaciteit, is energiezuinig en werkt extreem stil. Het systeem is uitbreidbaar met een ruimtesensor 15RF die het CO2-gehalte meet en zonodig de ventilator meer lucht laat af- en toevoeren.

Super Stars

Winnaar in de categorie Installateurszaken werd de Super Stars ST-200U paraplu voor HVAC monteurs. De paraplu met een doorsnede van 200 cm heeft een sterke, verstelbare magneetvoet. De paraplu beschermt de monteur en zijn gereedschappen tegen zon en regen en biedt daarmee een praktische low-tech oplossing om in alle weersomstandigheden door te kunnen blijven werken.

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar de Elga Ace all-in-one hybride warmtepomp van Remeha. In dit toestel zijn het binnendeel van de warmtepomp en de hr-ketel samengevoegd in één toestel. Het toestel bestaat uit twee componenten. Een frame voor aan de muur met het binnendeel van de warmtepomp. Na aansluiting van de koppeliingen kan het deel met de ketel aan het frame worden geklikt.

Winnaar_Wago

Circulaire Pluim

De inzending van Wago dat een duurzaam en volledig recyclebare installatieklem instuurde paste niet in een specifieke categorie. Toch beloonde de jury de fabrikant met een speciaal in het leven geroepen aanmoedigingsprijs: de Circulaire Pluim. ‘Het was een geweldige inzending van een partij die hele grote stappen heeft gemaakt op het gebied van duurzaamheid’, zo legde jurylid en elektrotechnisch monteur Wendy van Zundert uit. ‘Niet alleen het product zelf maar ook de verpakking en het productieproces zijn circulair’, aldus Van Zundert.