Omslag_EW05 600
7 februari 2022

Groothandel zet circulaire kabel- en lasdozen in etalage

abb-web-2-1SPA007130F9110

Elektrotechnische groothandel Koninklijke Oosterberg wil de omslag naar duurzaam werken in de installatiebranche versnellen. De eerste actie met een circulaire kabel- en lasdoos van ABB gaat van start in de week van de Circulaire Economie, die plaatsvindt van 7 tot en met 12 februari.

Op de vestigingen van de groothandel gaan de medewerkers actief aan de slag om installateurs te overtuigen over te stappen op duurzame producten. De eerste fabrikant die een interessant circulair product ontwikkelde is ABB. De leverancier bracht onlangs een nieuwe serie kabel- en lasdozen op de markt.

Circulaire dozen net zo goed als conventionele

De zogenoemde s-serie van ABB is gemaakt van kunststof granulaat, afkomstig uit in Nederland gerecycled plastic. Als alle kabel- en lasdozen vervangen zouden worden door duurzame exemplaren, kan de fabrikant naar eigen zeggen jaarlijks ruim 310.000 kg CO2 besparen. ‘Dat komt neer op 75%,’ zegt productmarketingspecialist Els van Maren, die benadrukt dat de circulaire dozen in kwaliteit niet onder doen voor hun conventionele voorgangers: ‘De nieuwe productserie heeft dezelfde eigenschappen en kwaliteit als bij het gebruik van virgin grondstof uit aardolie.’

Het eerste circulaire installatieproduct

In het kader van de Greenworks samenwerking die Oosterberg met Raab Karcher en Wasco is aangegaan, is een Greenworks duurzaamheidslabel aan de nieuwe productserie verbonden. De kabel- en lasdozen van ABB scoren 50% duurzamer dan producten gemaakt van een nieuwe grondstof. In Greenworks-taal: een score die drie punten hoger (+25%) is dan de originele kabel- en lasdozen. Dit maakt de nieuwe kabel- en lasdozen van ABB de eerste volledig circulaire elektrotechnische producten in de markt.

Promotie circulair aanbod

Erik Spijkerman, directeur marketing bij Koninklijke Oosterberg: ‘We zijn met het Greenworks label al een aantal jaren bezig met het promoten van duurzame producten. Deze productlijn van ABB wordt de eerste die we binnen Oosterberg extra aandacht geven. Met de introductie van deze productserie zet ABB een forse stap in haar ambitie om in 2030 minstens 80% van het productaanbod circulair te laten zijn. Daar willen wij graag ons steentje aan bijdragen door de nieuwe serie zowel online als in de filialen nadrukkelijk te promoten.’