EW04 Omslag 600
22 juli 2021

Help uw klant legionellavrij door de zomer

Automatische hygiënespoelingen voorkomen legionella-infecties

Rapid hygienespoeling

Op haar website zet brancheorganisatie Techniek Nederland in een handig overzichtje op een rij welke eenvoudige voorzorgsmaatregelen terugkerende vakantiegangers moeten nemen om te voorkomen dat zij een legionella-infectie oplopen. Als installateur kun je je klant ook helpen met geautomatiseerde oplossingen.

De kans op legionellabesmetting is het grootst bij warm weer en als kranen niet regelmatig genoeg worden gebruikt, waardoor water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren vergroten de kans op vermeerdering van de legionellabacterie. Geberit biedt slimme legionella-oplossingen in alle fasen van het bouwproces. Zowel in het ontwerpproces, tijdens de installatie op de bouwplaats, als bij de inbedrijfstelling. Maar ook oplossingen voor een automatische spoelactivering die het post-vakantieprobleem ondervangen.

Hygiënespoeler aan einde doorgeluste drinkwaterstrang

De oplossingen richten zich op het automatisch minimaal wekelijks verversen van water. Regelmatige afname van drinkwater voorkomt namelijk stagnatie in het systeem. Als het verversen niet mogelijk is door langdurige afwezigheid, bijvoorbeeld door vakantie, dan is de oplossing om aan het einde van de doorgeluste drinkwaterstrang het verbruik te automatiseren. Dit kan door bijvoorbeeld de Geberit hygiënespoeler in het leidingsysteem in te bouwen, waardoor een langdurige stilstand van water wordt voorkomen.
De hygiënespoeling kan op vooraf ingestelde tijden het hele leidingsysteem laten doorspoelen en garandeert een wekelijkse afname van koud alsook koud-warm water. De spoeling heeft een geïntegreerde tijdschakelaar en Flush logic (waardoor hij ook spoelt na stroomuitval), externe sensoren voor temperatuur en volume, een interne flowmeter en een terugstroombeveiliging sensor.

Oplossing voor opbouwinstallatie

Een ander alternatief is de Geberit Rapid hygiënespoeler. Deze spoeler is voorzien van een compact design, gecombineerd met een control unit en een geïntegreerde sifon. De Rapid hygiënespoeler is ontworpen voor een opbouwinstallatie met een spoelvolume van 3 liter/min en geschikt voor een aansluiting op zowel een koud als warm waterleiding tot 70 graden Celsius. Door de standaard af fabriek setting is deze makkelijk te programmeren. De Rapid hygiënespoeler werkt op batterijen.

Oplossing ín het inbouwreservoir

Een ruimtebesparende oplossing is het Geberit Duofix inbouwreservoir met geïntegreerde hygiënespoeling. Dit systeem spoelt de verschillende leidingtrajecten regelmatig door en voorkomt zo stilstaand water. Behalve dat de leidingen worden doorgespoeld, brengt het vers aangevoerde water de temperatuur in de leidingen op een niveau dat micro-organismen niet prettig vinden.

Automatische urinoirspoeling

Ook bij de urinoirs is rekening gehouden met de mogelijkheid om regelmatig de leidingen door te spoelen. Geberit biedt zowel geïntegreerde- als opbouwsturingen. De vernieuwde Geberit urinoirsturingen zijn nu voorzien van een Bluetooth-interface en kunnen met behulp van een app geprogrammeerd worden. Bovendien beschikt de sturing over een geoptimaliseerd detectieprincipe, wat voor meer zekerheid tijdens de exploitatie zorgt. Voor de configuratie is de app “Geberit Control” beschikbaar. Via deze nieuwe app kunnen tal van individueel programmeerbare spoelprogramma’s worden geactiveerd, zoals de intervalspoeling, de dynamische spoeltijdverkorting of de hybride modus. Het voordeel van het instellen via de app: het keramiek hoeft voor de programmering niet gedemonteerd te worden. De sturingen zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar; installateurs en exploitanten hebben de keuze tussen een batterij- of een netstroomaansluiting en kunnen zo het product kiezen dat aansluit op hun wensen.

Atomatische spoelactivering voor wastafels

Naast het urinoir is ook een automatische spoelactivering en een nauwkeurige regeling van de watertemperatuur mogelijk bij de Geberit wastafelkranen. De aparte functiebox, bevestigd onder de wastafel, is het regelcentrum. Voor de professional is het te allen tijde gemakkelijk toegankelijk, zodat er geen tijdrovend werk hoeft te worden ingepland voor het aanpassen van de temperatuur of thermische desinfectie.

Consumententips om legionellabesmetting te beperken

  1. Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang.
  2. Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.
  3. Hang een tuinslang niet op in de volle zon. Spoel altijd eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.
  4. Vaak kunt u zelf de temperatuur van het warm water instellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft.