EW06 Omslag 600
23 mei 2023

Huisman Etech tovert lijnbus om tot technische belevingsruimte

Jochem van Gelder onthult rijdende workshop locatie

Huisman-opening-webWouter Janssen, leerling op een basisschool in Druten onthult de Etech Express samen met Jochem van Gelder(links) en Peter Huisman(rechts)

Een technische belevingsruimte op wielen, speciaal gericht op jongeren. Dit creatieve concept heeft Huisman Etech Experts uit Druten gerealiseerd. Het elektrotechnisch bedrijf gaat een omgebouwde oude lijnbus inzetten als rijdende locatie om workshops te geven op regionale basisscholen en middelbare scholen in het Land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen.

Van hybride luxejachten tot hypermoderne, duurzame gebouwen en laadinfrastructuur voor e-mobiliteit. Huisman Etech Experts is als totaalpartner in elektrotechniek betrokken bij uitdagende en eigentijdse projecten. Het familiebedrijf doet van oudsher veel om jongeren te interesseren voor het vak. Regelmatig komen schoolklassen er een technische workshop volgen. Om nog beter in te spelen op die behoefte, onthulde het bedrijf op 22 mei onthulde de Huisman Etech Express. Dat deed eigenaar Peter Huisman samen met Wouter Janssen, basisschoolleerling uit Druten, en niemand minder dan Jochem van Gelder.

Mobiele werkplaats

‘Er liggen ontzettend veel kansen voor jongeren in de techniek’, volgens directeuren Peter en Rob Huisman. ‘De hele sector is keihard op zoek naar medewerkers. Ons specialisme, elektrotechniek, is hartstikke spannend. Dit ontdekken jaarlijks vele stagiairs en afstudeerders bij ons bedrijf. We wilden graag nog meer ruimte creëren voor jongeren om kennis te maken met techniek. Al een poosje speelden we met het idee van een mobiele werkplaats. Vorig jaar kwamen we een oude lijnbus tegen. Zo is het idee van de Huisman Etech Express ontstaan.”

Metamorfose

De bus is door Huisman samen met lokale partners volledig gestript en heringericht. Vanzelfsprekend is deze voorzien van onder andere nieuwe elektrische bekabeling en verlichting. Achterin is een bank geplaatst waarop leerlingen op een groot scherm een presentatie kunnen volgen. Aan moderne en volledig ingerichte werkbanken kunnen de jongeren zelf de handen uit de mouwen steken.

Opdrachten voor elke leeftijd

Huisman gaat met de Etech Express workshops geven op regionale basisscholen en middelbare scholen in het Land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen, inclusief Cuijk, Oss en Tiel. Voor elke leeftijdsgroep is een opdracht bedacht en uitgewerkt door de eigen Huisman Etech Experts uit het werkveld. Zij zullen de jongeren ook bijstaan in de uitvoering. De opdrachten zijn op voorhand getoetst bij scholen waar veelvuldig mee samengewerkt wordt. Na afloop kunnen de jongeren als aandenken een Instax selfie maken met klasgenoten en krijgen zij een goodie bag mee.

Huisman-2-webIn de bus kunnen groepen van maximaal 15 personen terecht. Rob Huisman leidt de eerste groep kinderen rond.

Multi-inzetbaar

De duur van een technische workshop in de Huisman Etech Express wordt bepaald in overleg met de scholen, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke lesprogramma’s en -roosters. Er kunnen maximaal 15 leerlingen tegelijk in de bus, ongeveer een halve klas. De Huisman Etech Express komt volledig kosteloos bij de school voorgereden. Daarnaast kan de Etech Express ingezet worden als rijdend praktijklokaal voor de bijscholing van eigen personeel.