Omslag_EW05 600
9 januari 2023

Is een vensterbankwarmtepomp een goed idee?

window air conditioner.JPG(foto: Gradient)

De Amerikaanse startup Gradient levert compacte warmtepompen die bewoners eenvoudig zelf kunnen installeren, in een bestaande raamopening. Dat is te lezen op de website wattisduurzaam.nl. We vroegen Techniek Nederland om een reactie. De vakspecialisten van de brancheorganisatie plaatsen kanttekeningen bij deze "innovatie". ‘Dit apparaat is geen innovatie; eerder een stapje terug.’

Het is in principe heel erg lastig om oude slecht geïsoleerde huizen te verduurzamen. De vensterbankwarmtepomp van Gradient lijkt een oplossing voor eigenaren van dit soort woningen die voorlopig nog geen (kostbare) renovatie kunnen betalen, maar wel minder gas willen gebruiken.  Techniek Nederland plaatst enkele kanttekeningen bij deze "innovatie"

  1. Het wordt gepresenteerd als een tijdelijke voorziening. Qua circulariteit vinden we dat een heel slecht idee. Áls je hem koopt, koop hem dan voor 20 jaar.

  2. Over het energetisch rendement en vermogen is in het artikel én in het installatiefilmpje geen specifieke informatie te vinden. Vermoedelijk zijn die gelijk aan een airco of een kleine lucht-luchtwarmtepomp (met ventilator).

  3. Een klein warmtewisselend oppervlak in een warmtepomp is doorgaans geen goede combinatie. Dat betekent dat deze opwekker uitsluitend gebruikt kan worden voor zoneverwarming, bijvoorbeeld voor de keuken, een studeerkamer of een kleine serre. Je moet dus al snel meerdere van deze vensterbankmodellen hebben. Dat loopt nog aardig op met $ 2.000 per unit.

  4. Bij een warmtepomp wordt niet voor niets vaak vloerverwarming geadviseerd als afgiftesysteem. Des te groter het oppervlak, des te beter werkt de pomp.

  5. Als je kiest voor zoneverwarming is het verstandiger om met infrarood panelen te gaan werken. Deze geven meer comfort en zijn zuiniger. Nadeel van ir-panelen: ze koelen niet.

  6. Als deze oplossing wordt verkocht in Nederland, dan moet zij voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Denk hierbij aan CE-markering, goede documentatie en informatie, toepassingsgebieden en technische specificaties.

Eindconclusie:

Dit product kán in specifieke situaties een goede oplossing zijn of een goede toevoeging aan een warmtesysteem met een centrale CV/warmtepomp combinatie. De vensterbankwarmtepomp is wél meer een airco dan een goede warmtebron. Deze pomp gaat ons niet helpen in de warmtetransitie. We zien dit apparaat niet echt als een innovatie. Het is eerder een stapje terug.