EW04 Omslag 600
29 maart 2024

John Eggebeen Nederlands kampioen mbo elektrotechniek

Skills The Finals

eggebeen

John Eggebeen uit 's-Gravenpolder (Z) is voor 1 jaar Nederlands kampioen in de categorie ‘elektrotechnicus gebouwen’. Eggebeen deelt het erepodium met Yorben Baltus uit Overijssel en Justin Vos uit Drenthe die respectievelijk tweede en derde zijn geworden.

Tijdens de tweedaagse finales van ‘Skills The Finals’ in de Bossche Brabanthallen finales nam de elektrotechnicus in opleiding het op tegen zeven vakgenoten die zich in de voorrondes hadden gekwalificeerd. De in totaal 8 jonge talenten hebben twee dagen gestreden om het Nederlands kampioenschap in hun vakgebied.

Praktijkervaring

Vier van de acht finalisten komen bij technisch opleider IW Nederland vandaan. Zo ook de 19-jarige Eggebeen. De nieuwbakken vakkampioen volgt een mbo-techniekopleiding in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (bbl) bij opleidingsbedrijf IW Zuid & Midden. Daar leert hij het vak van 'technicus engineering elektrotechniek' terwijl hij enkele dagen in de week praktijkervaring opdoet bij installatie- en leerbedrijf TSG Industriële Automatisering in Kapelle. Daarnaast zit de mbo-student ook nog geregeld in de schoolbanken. Hij volgt zijn theoretische vakken bij het regionaal opleidingscentrum (roc) Scalda in Vlissingen.

660079941daf3Vlnr: Yorben Baltus, John Eggebeen en Justin Vos

Vakoverstijgende vaardigheden

Tijdens de Skills competities wordt een beroep gedaan op de vakkennis en de vakvaardigheden van de deelnemende technici. Maar ook vakoverstijgende vaardigheden, de zogenaamde ‘21ste-eeuwse vaardigheden’, van de deelnemers wegen mee in de beoordeling, geeft IW Nederland-voorzitter Cor van den Heuvel. ‘De jonge vaklieden moeten onder meer laten zien dat ze efficiënt kunnen organiseren en communiceren. De WorldSkills-competitie geeft daarmee een goed beeld van hoe mbo-studenten in de techniek tegenwoordig niet alleen worden opgeleid tot vakmensen, maar ook tot volwassenen die verantwoordelijkheid aankunnen.’