Omslag_EW05 600
14 maart 2022

KNX populairste standaard voor huis- en gebouwautomatisering

UV01743foto: Sander van der Torren

KNX is de meest populaire technische standaard voor huis- en gebouwautomatisering in vergelijking met andere communicatieprotocollen. Dat blijkt uit een branche-enquête, uitgevoerd door het Engelse vakblad Hiddenwires eind vorig jaar.

Volgens het vakblad wordt KNX door 62 procent van alle ondervraagde professionals in de industrie opgenomen in smart home-projecten. Daarmee verslaat het bij de automatisering van huizen en gebouwen protocollen als wifi (53%) en Bluetooth (31%). Slechts 21 % van de ondervraagde bedrijven werkte regelmatig met Zigbee.

Naamsbekendheid

Hiddenwires ondervroeg meer dan 8.000 professionals uit de industrie in Europa. Midden-Oosten en Afrika (EMEA), waaronder voornamelijk systeemintegrators (69%), maar ook ontwerpers, fabrikanten, distributeurs en architecten. Qua naamsbekendheid sprong KNX er ook uit. Driekwart van de professionals uit de industrie noemde KNX als technologie voor gebouwautomatisering. Andere protocollen die werden genoemd waren Wifi met 70 %, Bluetooth met 63 % en Zigbee  met 54 %. Andere smart home technologieën die ook nog werden genoemd waren Apple (51 %), Z Wave (49 %) en Loxone met 46 %. Als minst bekende smart home protocol kwam Huawei uit de bus.