EW06 Omslag 600
22 mei 2023

Met LED kan het!

met led kan het

Nederlanders zijn niet goed op de hoogte van voordelen van Ledverlichting. Dat blijkt uit een kennistest die Fedet liet uitvoeren onder 1.000 Nederlanders in loondienst. Hoog tijd dat ook installateurs die kennis tussen de oren van hun klanten brengen. Met LED kan het!

Om de Nederlandse bevolking te informeren en inspireren over de mogelijkheden en voordelen van Ledverlichting, en de energiebesparing in het bedrijfsleven te bevorderen, is Fedet gestart met het initiatief 'met LED kan het’. De belangenbehartiger van en voor ondernemers in de elektrotechnische sector wil hiermee aandacht vragen voor het feit dat per 1 juli locaties van bedrijven en instellingen die per jaar minstens 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (equivalent) gebruiken moeten voldoen aan de energiebesparingsplicht.

Meer aandacht

Anne-Jaap Deinum, directeur bij Fedet, vertelt dat het gebruik van Ledverlichting veel voordelen kent, maar dat het onderzoek dat de belangenbehartiger liet uitvoeren onder 1.000 Nederlanders bevestigt dat Nederlanders hier niet goed van op de hoogte zijn. ‘Dat is zonde, want Ledverlichting gaat onder andere langer mee en helpt om energiekosten te besparen. Het is dus belangrijk dat er meer aandacht voor Ledverlichting komt en dit vanuit de overheid gestimuleerd wordt’, aldus Deinum. Het is belangrijk dat bedrijven van de bijbehorende regels en oplossingen op de hoogte zijn, zodat zij hiermee aan de slag kunnen gaan, op de juiste manier gaan rapporteren en dus aan de nieuwe wetgeving zullen voldoen.’

LED-kennistest

Over het onderzoek

Slecht één op de drie (36%) huishoudens in Nederland maakt volledig gebruikmaakt van Ledverlichting in en om het huis. Meer dan de helft van de huizen (57%) is wel gedeeltelijk verlicht met LED.

  • Terugverdientijd

Uit de kennistest blijkt dat niet alle Nederlanders weten hoelang het duurt voordat de investering in Ledverlichting zich terugbetaalt. Vier op de tien Nederlanders denken ten onrechte dat zij hier langer dan twee jaar mee bezig zijn. Een kleinere groep (21%) is wel op de hoogte van de juiste informatie en weet dat dit tussen de één en twee jaar duurt.

  • Levensduur van LED

Bij acht uur gebruik per dag gaat Ledverlichting zo’n zestien tot twintig jaar mee. De meerderheid (70%) van de ondervraagden is in de veronderstelling dat Ledverlichting minder dan zestien jaar meegaat. Hiervan verwacht het grootste percentage (32%) dat zij slechts zes tot tien jaar met hun Ledverlichting kunnen doen. Slechts vier procent wist de levensduur juist in te schatten.

  • Energielabel

Ledverlichting heeft een positieve invloed heeft op het energielabel van een woning, net zoals het isoleren van de woning of het vervangen van de ramen. Deze informatie is bij slechts één op de drie Nederlanders (36%) bekend. Bijna de helft (46%) denkt dat verlichting geen effect heeft op het energielabel.

  • Lagere energiekosten

23 % van de ondervraagden verwacht met ledverlichting elf tot twintig procent te kunnen besparen. Terwijl door volledig gebruik te maken van Ledverlichting een huishouden meer dan vijftig procent van de energiekosten kan besparen. Minder dan één op de tien Nederlanders (9%) is hiervan op de hoogte.

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het initiatief ‘met LED kan het’ door PanelWizard onder 1.003 werkende Nederlanders (18+) in loondienst. In alle antwoorden zijn de energieprijzen en termijn van terugverdienen van januari 2023 meegenomen.