Omslag_EW05 600
17 juni 2021

Milieuvriendelijk koelen met adsorptiekoeler

ZEO mini 02

Een beter moment had Fahrenheit niet kunnen uitkiezen. Op de tot nu toe warmste dag van het jaar presenteerde de Duitse fabrikant de ZEO mini, een koelsysteem ter grootte van een koelkast met een koelcapaciteit van 6 kilowatt. Jammer dat het toestel pas leverbaar is vanaf het najaar.

Fabrikant Fahrenheit presenteerde het systeem vandaag op het Greentech Festival in Berlijn dat wordt georganiseerd van 16 - 18 juni in Berlijn. De ZEO mini is speciaal ontworpen voor ruimtes tot 120 m2 groot in vrijstaande en twee-onder- een kapwoningen. De kast is 100 cm x 65 cm en 1.70 m hoog en heeft daarmee het formaat van een normale koelkast. Om te koelen onttrekt de ZEO warmte uit gratis restwarmte van wkk’s, warmtenetten of thermische panelen. Via een chemisch proces genereert het apparaat koelenergie uit de restwarmte.  

Wat is adsorptie?

Adsorptiekoeling is een koudetechniek waarbij warmte wordt gebruikt om te koelen. Het werkt op basis van de bindingskracht (adsorptie) tussen water (koudemiddel) en silicagel (Zeoliet), wat een vaste stof is. Bij hoge druk en temperatuur condenseert het koudemiddel en komt warmte vrij. Bij lage druk en temperatuur verdampt het koudemiddel en komt koude lucht vrij . Het systeem koelt en verwarmt dus afwisselend. Om continu te kunnen koelen, zijn in de ZEO twee identieke vacuümmodules opgenomen die om de beurt werken, zodat altijd kan worden gekoeld. In de ZEO mini van Fahrenheit wordt water gebruikt als koelvloeistof met als resultaat een apparaat met een GWP (Global Warming Potential) van 0.