Omslag_EW05 600
2 oktober 2020

Eerste COVID-19 veilige sportschool

klaslokaalVlnr rechts Toby Timmers (eigenaar), Alain Timmers (installateur) en Yvonne van Gennip (foto Ramon Philippo)

In Bloemendaal is de eerste COVID-19 veilige sportschool geopend. In ’t Klaslokaal hangen zogenoemde UV-C-lampen van Signify, verwerkt in speciale plafondarmaturen. Volgens de leverancier van verlichting zuiveren zij de lucht en maken bacteriën en virussen als COVID-19 onschadelijk.

Het RIVM houdt nog steeds voet bij stuk; er zijn géén aanwijzingen dat aerosolen een relevante rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Dat neemt niet weg dat steeds meer partijen in de markt menen dat frisse lucht weldegelijk helpt bij het voorkomen van verspreiding. In sportschool ’t Klaslokaal in Bloemendaal liet eigenaar Toby Timmers onlangs stralingslampen installeren in de strijd tegen COVID-19.

Desinfecteren

De in Bloemendaal toegepaste UV-C-armaturen worden volgens fabrikant Signify al in uiteenlopende sectoren gebruikt om lucht, oppervlakken of objecten te desinfecteren. Bijvoorbeeld in winkels, kantoren, scholen en de horeca. De UV-C-verlichting is volgens de fabrikant een beproefd, betrouwbaar en effectief desinfectiemiddel dat onlangs is gevalideerd in een laboratoriumtest van de Boston University. Daaruit zou blijken dat de UV-C-lichtbronnen van Signify het virus dat COVID-19 veroorzaakt binnen enkele seconden inactiveren.

Installatie

Samen met de deskundigen van Signify maakte Toby Timmers een plan om de UV-C-armaturen in zijn sportschool te gebruiken. De zogenoemde Upper Air-armaturen zijn volgens strenge veiligheidseisen en wettelijke voorschriften geïnstalleerd door Timmers Elektrotechniek uit Haarlem dat als een van de eerste bedrijven is gecertificeerd op dit gebied.

Opening

Onlangs opende oud Olympisch schaatskampioene Yvonne van Gennip de deuren van de sportschool pal naast het NS-station Bloemendaal waar een geschikt pand beschikbaar kwam, dat mede op basis van de nieuwste technologie kon worden verbouwd.

Inactiveringsvermogen virus van 99,99 %

Op de website www.innovationorigins.com is te lezen dat door een team aan de ‘Boston University School of Medicine’ is getest met verschillende doses UV-C straling. Het inactiveringsvermogen is beoordeeld onder verschillende omstandigheden. Een dosis van 5mJ/cm2 zou resulteren in een vermindering van het virus met 99% in 6 seconden. Op basis van de gegevens hebben de onderzoekers vastgesteld dat een dosis van 22mJ/cm2 in 25 seconden een vermindering van 99,9999% oplevert.