EW07 omslag 600
28 oktober 2019

Fred Vos van Techniek Nederland waarschuwt voor gevaarlijke rookgaskanalen

Fred.JPG

Ieder jaar komen minimaal vijf tot tien mensen om het leven door een koolmonoxidevergiftiging en raken vele honderden erdoor gewond. Uit onderzoek blijkt dat deze ongevallen vaak veroorzaakt worden door lekkende gemeenschappelijke rookgasafvoeren of verkeerd aangesloten ketels in appartementencomplexen. Fred Vos van Techniek Nederland vertelde op Radio 1 hoe je gevaarlijke situaties kunt voorkomen.

De gevaarlijke situaties in appartementencomplexen ontstaan vooral als particuliere bewoners hun vr-ketel vervangen door een hr-ketel. ‘De bestaande rookgasafvoerkanalen zijn vaak niet geschikt voor het op een goede manier afvoeren van de rookgassen van een hr-ketel. Voor appartement-bewoners die hun eigen ketel vervangen door een hoogrendementsketel is het belangrijk om te weten of de collectieve rookgasafvoer van het hele complex geschikt is voor hr-ketels. Vaak is een vr-kanaal al wat ouder waardoor het kan voorkomen dat die op sommige plekken niet lekdicht is. Daarbij kan risico ontstaan voor koolmonoxidebesmetting’, legt Fred Vos in het radioprogramma uit.

Leidingschacht

In de uitzending komt ook Kees Oomen, directeur van VvE Belang aan het woord. Hij geeft aan dat de vraag of het afvoerkanaal veilig is lastig is te beantwoorden. ‘De afvoer zit meestal in een leidingschacht en is niet zichtbaar. Met een camera kan een inspectie worden uitgevoerd, maar daarmee kan alleen zichtbare schade worden vastgesteld. Of de verbindingen voldoende luchtdicht zijn weet je dan nog niet.’

Oude kanalen

Oomen denkt dat veel nieuwe ketels nog op oude kanalen zijn aangesloten. Exacte getallen kent hij niet, omdat een appartement-eigenaar zijn of haar ketel meestal vervangt zonder dat de VvE hier weet van heeft. ‘Met wat wij in de praktijk tegen komen kan er wel gezegd worden dat meer dan 85% van de ketels in de afgelopen jaren is vervangen zonder aanpassing van de rookgasafvoer. Pas het laatste jaar komt hierin een kentering en wordt men zich bewust van de noodzaak tot aanpassing’, aldus Oomen die appartement-eigenaren adviseert om voor het plaatsen van nieuwe ketels contact op te nemen met een erkende installateur.