EW06 Omslag 600
5 maart 2021

Gezonde lucht in Roosendaalse basisschool

Balansventilatiesysteem Orcon minimaliseert de verspreiding van ziekteverwekkers

Orcon De Gezellehoek

Bij de renovatie van De Gezellehoek in Roosendaal is een balansventilatiesysteem toegepast dat het risico op de verspreiding van ziekteverwekkers, zoals het coronavirus, minimaliseert. Verantwoordelijk daarvoor is een enthalpiewisselaar in de warmtewisselaar die wél water- en luchtmoleculen doorlaat, maar de veel grotere virusdeeltjes tegenhoudt.

Voor de renovatie van de basisschool in Roosendaal is gebruikgemaakt warmteterugwinunits (WTU) van Orcon. Dit is een mechanisch ventilatiesysteem met een zeer hoge capaciteit die ruim boven de voorgeschreven Frisse Scholen eis ligt en bovendien 50 % energiezuiniger is.

Virus kan niet door enthalpiewisselaar

Een warmtewisselaar draagt de warmte uit 'vervuilde' lucht van binnen over aan de 'verse' buitenlucht zonder dat de luchtstromen zich kunnen vermengen. De WTU van Orcon is uitgerust met een enthalpiewisselaar die ervoor zorgt ervoor dat naast warmte ook vocht wordt teruggewonnen. Een enthalpiewisselaar is een poreus membraam. De luchtmoleculen met een grootte van 0,37nm kunnen niet door het membraam, maar de waterdampmoleculen ter grootte van 0,26nm wel. Virussen zijn tussen de 30 en 90nm groot en daarmee ongeveer 100 keer groter dan de waterdampmoleculen. Hierdoor zijn virussen niet in staat om door het materiaal van de warmtewisselaar heen te dringen.

Bewijs van de werking

Orcon claimt dat haar WTU met enthalpiewisselaar veilig kan worden toegepast om een gebouw te ventileren. De fabrikant refereert daarvoor naar een membraanonderzoek dat is uitgevoerd in Korea in opdracht van de membranenfabrikant. Ook het Europees centrum voor ziektebestrijding en -preventie heeft zelfstandig onderzoek gedaan. Verder verwijst Orcon naar onderzoek van de American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers (ASHRAE) dat bewees dat hoe kleiner aerosolen zijn, hoe eenvoudiger ze door ventilatie kunnen worden afgevoerd. Ook een onderzoek van Gaontech naar partikelgroottes en permeabiliteit van virussen bevestigt de werking van de enthalpiewisselaar.

OBS De Gezellehoek

De energiezuinige WTU, ondersteund met extra verwarming of verkoeling, zorgt dat de temperatuur in de lokalen de hele dag 20 graden Celsius blijft. Bij de renovatie van OBS De Gezellehoek brachten energie-expert Chiel Boonstra en bouwkostenadviseur Tim de Jonge de energie- en milieuprestatie-eisen voor de lange termijn in kaart en gaven zij advies over het verbeteren van het binnenmilieu en de energiezuinigheid van de school. Dit heeft geleid tot een energiebesparing van 50%. Bogers Installatieburo uit Roosendaal installeerde het WTU balansventilatiesysteem in de plafonds van de klaslokalen.