EW09 cover 600
22 maart 2018

HRsolar wint eerste Duurzaam Verwarmd Innovation Award

duurzaam awardJohan Pijnenburg (rechts) van HRsolar neemt de award in ontvangst uit handen van Paul Smorenburg (links)

Tijdens Duurzaam Verwarmd won HRsolar de Innovation Award voor hun vernieuwende thermische zonnepaneel, de NERO. Eervolle vermeldingen waren er voor Coolmark met de Q-ton en Fortes Energy met hun Aqua Heat Stations. De prijzen werden uitgereikt tijdens de eerste Duurzaam Verwarmd beurs in Expo Haarlemmermeer.

De beurs werd dit jaar voor het eerst georganiseerd gelijktijdig met de alweer vijfde editie van Solar Solutions. De jury prees het bedrijf uit De Lier met de100 procent Nederlandse ontwikkeling.

Nieuwe absorbertechniek

De NERO valt op doordat het zowel in oppervlakte alsook in dikte exact dezelfde afmetingen heeft als een pv-paneel. Om dit voor elkaar te krijgen is een nieuwe revolutionaire absorbertechniek toegepast. Door de maatvoering van het paneel kunnen installateurs de collector eenvoudig inpassen in oplossingen waar zowel pv- als thermische panelen worden toegepast.

Esthetiek

HRsolar besteedde vooral veel aandacht aan de esthetische kant van het paneel, omdat dit volgens het bedrijf tot nu toe een belangrijk struikelblok was voor de doorbraak van zonnecollectoren. Een groot pluspunt is dat de nieuwe collector zelfs goedkoper is dan de vorige generatie collectoren van HRsolar.

Q-ton

Eervolle vermeldingen waren er voor de Q-ton. De jury noemde de CO2-warmtepomp van Coolmark innovatief in een marktsegment waar verduurzaming een lastige opgave is, namelijk de productie van warm tapwater in grotere of collectieve systemen. Ook de hoge COP-waarde en de toepassing van toekomstbestendig (milieuvriendelijk) koudemiddel was voor de jury een plus.

Aqua Heat Stations

Nog een eervolle vermelding was er voor de Aqua Heat Stations van Fortes Energy. De warmte-units voor woningen en/of appartementen kunnen worden aangesloten op een centraal warmtedistributienet voor ruimteverwarming en warm tapwater. De units maken op een slimme manier gebruik van warmteterugwinning, garanderen een legionellaveilige woning en zijn energiezuinig.

Jury

De jury voor de eerste Duurzaam Award Innovation Award, bestond uit Paul Smorenburg, hoofdredacteur van het vakblad E&W Installatietechniek; Wim Mans, bestuurslid stichting Warmtenetwerk; en Jaap de Knegt, technisch secretaris bij de DHPA