EW07 omslag 600
6 mei 2020

Iedereen in zijn eigen bubbel

Veilig werken in anderhalvemetereconomie

bubbel.JPG

Diverse aanbieders springen op de actualiteit in door speciale producten aan te bieden of te ontwikkelen die het bedrijven mogelijk maakt om veilig door te kunnen werken in de nieuwe anderhalvemetereconomie. Zo breidde Wiltec haar veilig werken pakket uit en ontwikkelde Inrato een speciale afstandssensor die als een onzichtbare bubbel om een werknemer hangt.

Wiltec voorziet bedrijven en organisaties normaalgesproken van advies en producten op het gebied van onder andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), beroepskleding en werkplekinrichting. De huidige situatie waarin het coronavirus veel impact heeft op de maatschappij en de economie, was voor het bedrijf aanleiding een full serviceconcept te ontwikkelen om bedrijven, zorginstellingen en winkels te helpen om zich toekomstbestendig te maken voor de 1,5-meter-economie.

Welkom terug op kantoor

Na een grondige inventarisatie door veiligheidsspecialisten, wordt de werkomgeving veilig en efficiënt ingericht voor medewerkers en bezoekers, volledig conform de laatste richtlijnen. Denk hierbij aan 'welkom terug op kantoor' pakketten voor medewerkers om veilig en hygiënisch te kunnen werken, plexiglas schermen voor allerlei toepassingen in vele soorten en maten, signalering voor een veilige werkplek en looproutes, en persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals overalls, handschoenen, gelaatsmaskers, mondkapjes en desinfecterende middelen).

Corona afstandssensor

Het bewaren van een veilige afstand op de werkvloer is lastig want door geconcentreerd te werken komt men onbewust soms toch te dichterbij. De Corona afstand sensor tag van Inrato zorgt dat medewerkers in dezelfde ruimte kunnen blijven werken en een veilige onderlinge afstand gewaarborgd blijft.

Onzichtbare veiligheidsbubbel

De Social Distancing Sensor is een doorontwikkeling van drie technologieën uit het EGOpro aanrijdbeveiligingssysteem van de fabrikant. Dat voorkomt aanrijdingen tussen medewerkers en voertuigen, zoals heftrucks. Medewerkers dragen een elektronische afstandssensor tag die nauwkeurig op enkele centimeters nauwkeurig bewaakt of er sprake is van een veilige onderlinge afstand. Komt een collega binnen de onzichtbare veiligheidsbubbel of houd je zelf te weinig afstand dan is een ledsignaal zichtbaar op beide tags. Daarnaast is er een voelbaar tril-alarm. Met deze waarschuwing kan men de onderlinge afstand weer vergroten tot een veilige afstand.

De afstandssensor tag is oplaadbaar en een volle batterij gaat 12 uur mee. Er zijn geen antennes nodig en ook geen Wifi of Bluetooth signaal zodat het systeem direct inzetbaar is. Met een nekkoord, op een bestaande veiligheidshelm of in een veiligheidshesje wordt de afstandssensor tag zichtbaar gedragen.

Plus-versie met analyse software

Het systeem is eventueel uit te breiden naar een Plus-versie met diverse functies zoals toegangscontrole, maximaal aantal medewerkers in een gebied, vastleggen negeren onderlinge afstand of maximumtijd in een zone.