EW04 Omslag 600
14 juni 2016

Landelijk opleidingsprogramma warmtepompen

warmtepomp-henkxFoto: Henx

Installateurs en cv-monteurs zullen de komende jaren steeds vaker te maken krijgen met warmtepompsystemen. Onder andere InstallatieWerk Nederland, het ROVC Technische opleidingen, Uneto-VNI, Isso en Wij Techniek sloegen de handen ineen bij de opzet van een landelijk opleidingsprogramma voor installateurs die de komende decennia de honderdduizneden warmtepompen moeten gaan installeren.

In nieuwbouwwoningen worden binnenkort al geen cv-ketels meer opgehangen en komen warmtepompen. Maar ook in de bestaande bouw zal een hele grote slag geslagen moeten worden om de klimaatdoelen voor 2030 en verder te halen. Op het gebied van kennis zal een grote inhaalslag gemaakt moeten worden. Een landelijk opleidingsprogramma moet daarin gaan voorzien. Naast de genoemde partijen zijn ook de Dutch Heat Pump Association (DHPA), GasUnie, Enpuls, STEK en de Provincie Zuid-Holland betrokken bij de opzet van het programma. Verder dachten installateurs, ontwerpers, fabrikanten en leveranciers mee, en is aansluiting gezocht bij het Europese project Build Up Skills.

Vier cursussen

Bij het aanbod is rekening gehouden met het verschil in kennis die er op dit moment is in de installatiesector. Zo is er een ‘basiscursus’  die wordt verzorgd door het ROVC. De installateur/adviseur/onderhoudsmonteur maakt kennis met de werking en toepassingen en de soorten warmtepompen.

De andere drie cursussen worden verzorgd door InstallatieWerk Nederland. In de cursus ‘Adviseren’  leert de installateur hoe hij zijn klant het beste kan adviseren. Tijdens de cursus ‘Installeren’  leert de monteur de do’s en don’t s bij de installatie van een (hybride) warmtepomp. En bij de cursus ‘Waterzijdig inregelen’  leert de monteur de fijne kneepjes van het inregelen van de warmtepomp wat van cruciaal belang is voor een optimale werking van het toestel.

Praktisch

Bij het ontwikkelen van het opleidingstraject is rekening gehouden dat dit vooral gericht moet zijn op de hedendaagse markt en praktijk. Door korte, losse modules aan te bieden, zijn installateurs maar heel kort van de zaak weg. In de cursussen wordt op echte installaties geoefend, en komen verschillende soorten en merken warmtepompen aan bod. In elke module wordt alleen aangeboden wat een installateur nodig heeft in zijn/haar werk.

Dicht bij huis

De cursussen worden gegeven op zeven praktijklocaties van InstallatieWerk Nederland en het ROVC verspreid over het land. Voorlopig zijn dat Groningen, Roermond, Hoofddorp, Didam, Dordrecht, Amersfoort en Bergen op Zoom. De verwachting is dat nog dit jaar zo’n vijfhonderd tot duizend installateurs één of meer modules zullen volgen.

Meer informatie over de inhoud van de cursussen en aanmeldmogelijkheden zijn te vinden achter de links in dit bericht.