Omslag_EW05 600
29 maart 2021

Luchtfiltersystemen beperken fijnstof en luchtverontreiniging

Update ISSO-publicatie 27

voorkant_cover_isso_27-web

Met luchtfiltersystemen is de hoeveelheid fijnstof en andere luchtverontreiniging in een ruimte te beperken. Dankzij ISO 16890 richtlijn ‘Luchtfilters voor algemene ventilatie’ is het mogelijk om filters te selecteren die fijnstof tegenhouden. Voorwaarde is wel dat de filters juist worden geïnstalleerd en onderhouden. De recent herziene ISSO-publicatie 27 biedt hiervoor actuele kennis en praktische tips.

ISSO-publicatie 27 ‘Luchtfilters voor comfortinstallaties’ is een waardevolle informatiebron voor professionals die luchtfilters in ventilatiesystemen en luchtreinigers in de woningbouw en de utiliteitsbouw ontwerpen, installeren en onderhouden. Naar aanleiding van meerdere ontwikkelingen paste ISSO het kennisdocument uit 2013 recent aan. ‘Die ontwikkelingen betreffen vooral de introductie van de ISO 16890 richtlijn’, vertelt Harry van Weele die die binnen het kennisinstituut verantwoordelijk was voor de update. ‘Met deze nieuwe ISO-norm is het proces rondom luchtfilters voor comfortinstallaties ingewikkelder geworden.’

Vergelijkingstabel

Nieuw in de publicatie is onder meer een vergelijkingstabel Hoewel het niet mogelijk is de luchtfilterklassen één op één te vergelijken, bevat de publicatie toch een door Eurovent ontwikkelde tabel die een indicatieve vergelijking geeft tussen de luchtfilterklassen NEN-EN779 en NEN-ISO 16890.

Laboratoria en clean rooms

ISSO-publicatie 27 geeft daarnaast richtlijnen voor het opstellen van een onderhoudsplan. Het gaat daarbij niet alleen om de vervangingsfrequentie van filters, maar bijvoorbeeld ook om het verantwoord vervangen en afvoeren van verontreinigde filters. De vakman vindt verder tips wat hij moet doen als luchtfilters vervuild zijn geraakt door bijvoorbeeld calamiteiten in de omgeving van een gebouw. Ook de speciale vereisten voor filteronderhoud in ruimten als laboratoria en clean rooms komen aan bod.

Maatregel tegen coronabesmetting

Het coronavirus gaf aanleiding om extra kennis op te nemen over onder andere het onschadelijk maken van virussen en maatregelen in tijden van pandemieën. Zo behandelt de publicatie standalone units voor luchtreiniging. Die zijn vaak, behalve met een hoog rendement fijnstoffilter, ook uitgerust met aanvullende systemen zoals UV-C- techniek. Van Weele: ‘Technieken zoals die in standalone luchtreinigers zijn in 2020 ook toegepast in apparaten om retourlucht te reinigen, als maatregel tegen coronabesmetting. De werkwijze van die apparaten konden we direct meenemen in de publicatie.’

Deze uitgave hebben we mede dankzij Wij Techniek, Binnenklimaat Nederland, Techniek Nederland en Stichting PIT kunnen maken. De herziene ISSO-publicatie 27 is beschikbaar via de website van ISSO Open.