EW04 Omslag 600
21 april 2020

Luchtreiniger voorkomt overdracht coronavirus

balie-klein ipv protection.JPG

De Airbo Aircleaner AC-2, de nieuwe luchtreiniger van Klop Innovations, met daarin de RadiCal ventilator van ebm-papst, voorkomt de overdracht van het coronavirus van patiënten naar zorgverleners. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut TNO dat Klop liet uitvoeren.

Om de luchtreiniger te laten testen door TNO liet Klop Innovations een voorzetbalie ontwikkelen waar de luchtreiniger in wordt geplaatst. Het apparaat zuivert continu de lucht én vangt deeltjes die de persoon met praten, hoesten of niezen verspreidt, direct af. Daardoor komen deze niet bij de zorgverlener aan de andere kant van de balie terecht. Zo kunnen zorgverleners en patiënten met elkaar communiceren zonder dat er overdracht van het virus plaatsvindt.

600-400AIRBO AIRCLEANER-AC-2_FRONT_Filterset-2_HR

RadiCal ventilator

De Airbo aircleaner zuivert tot 99,5 % van alle stofdeeltjes (tot 0,3 µm) uit de lucht. Dat doet zij met een combinatie van filters en de RadiCal ventilator van ebm-papst. De Aircleaner moet een luchtverplaatsing van 600 m3/h verwezenlijken en daarbij nog eens flinke druk overwinnen. De RadiCal is in staat aan deze eisen te voldoen. Hierdoor hoeft men minder snel de filters te vervangen.

Filters

De ventilator is in verschillende standen naar voren of naar achteren te plaatsen in de Airbo. Zo kan ook het filterpakket op diverse manieren voor en achter de ventilator geplaatst worden. Hierdoor kan het apparaat voor zeer veel doeleinden ingezet worden. De Aircleaner AC-2 is voorzien van een drukverschilmeter waardoor de besturing een signaal aan de gebruiker geeft als de filters vervangen dienen te worden. De ventilator gaat uit zodra het drukverschil te hoog wordt en de filters vervangen moeten worden.