EW02 cover 600
11 september 2019

Luisteren naar een warmtepomp

Met verkeerde eisen kun je transitie stilleggen

wp-elbert3.JPG

‘Met verkeerde eisen kun je de energietransitie stilleggen’, dat zegt Elbert Stoffer van Itho Daalderop vanmorgen tegen een verslaggever van BNR Radio. Op het dak van zijn twee-onder-een-kapwoning  in Meteren luisterden zij samen naar het geluid dat zijn warmtepomp maakt.

Met verkeerde eisen heeft Stoffer het over de strenge eisen (40 dB(A) die minister Ollongren wil gaan stellen aan het geluid dat een buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp maakt. Dat maakt het erg lastig om de warmtepomp toe te passen in de bestaande bouw.

Geluidsniveau

De innnovatiemanager geeft aan dat Itho Daalderop en ook veel andere fabrikanten dagelijks nadenken om het geluidsniveau van warmtepompen zoveel mogelijk naar beneden te brengen. Wel geeft hij aan dat er grenzen zijn. Het apparaat moet nou eenmaal een bepaalde luchthoeveelheid aanzuigen om zijn werk te doen (de woning verwarmen).

Buurman zit niet op het dak

De verslaggever die op het dak stond van Stoffer veronderstelde dat Stoffers buurman best weleens last zou kunnen hebben van het geluid. Stoffer nuanceerde die overlast en betoogde dat er iets genuanceerder met de eis van 40 dB(A) tot aan de erfgrens omgegaan zou moeten worden. ‘Strikt genomen is die erfgrens drie meter verwijderd van mijn buitenunit hier op het dak, maar in de praktijk zit de buurman niet op het dak, maar in zijn tuin.’ Daar heeft hij volgens Stoffer echt geen last van het geluid dat mijn warmtepomp maakt.’

Luister hier het fragment terug