EW06 Omslag 600
31 maart 2020

UWV opent het NOW-loket op 6 april

Ondernemers kunnen vanaf 6 april gebruikmaken van loonmaatregel.

coronabeter.JPG

Direct na het uitbreken van de Coronacrisis op 17 maart kondigde het kabinet de noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) aan. Het slechte nieuws was dat het loket voor deze NOW nog niet open was. Vandaag heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangegeven dat het loket opent op 6 april.

Vanaf die datum kunnen ondernemers die door de coronacrisis hun omzet zien dalen, bij uitkeringsinstantie UWV een aanvraag indienen om de loonkosten tot maximaal 90 procent vergoed te krijgen. De noodmaatregel moet ervoor zorgen dat zo veel mogelijk mensen hun baan behouden nu de economie in veel sectoren is stilgevallen.

Is die daling bijvoorbeeld 100 procent, dan wordt 90 procent van de loonkosten door de overheid betaald. Daalt de omzet met de helft, wordt 45 procent van de salarissen vergoed. Zodra de aanvraag binnen is, duurt het twee tot drie weken voordat het geld op de rekening staat.

Met terugwerkend kracht

Het goede nieuws is dat de regeling geldt met terugwerkende kracht per 1 maart. Voorwaarde is wel dat ondernemers voor de komende drie maanden minimaal 20 procent omzetdaling verwachten en het reguliere salaris blijven doorbetalen.

Controle achteraf maar géén boetes

Bij het vooraf uitkeren van bedragen, ligt fraude op de loer. Het UWV gaat achteraf met behulp van een accountantsverklaring kijken hoeveel omzetverlies er is geweest. Valt de omzetdaling uiteindelijk mee, dan moet de ondernemer het verschil terugbetalen. Is het tegenovergestelde het geval, dus als een bedrijf meer omzetdaling heeft, volgt er een naheffing. Er worden in dat geval geen boetes uitgedeeld.

UWV kan 60.000 aanvragen per dag verwerken

Ondernemers moeten zelf hun geschatte omzetverlies doorgeven aan het UWV. Dat doen zij door de totale omzet uit 2019 door vier te delen en dat bedrag te vergelijken met de te verwachte omzet in maart, april en mei van dit jaar. Het UWV houdt er rekening mee dat tienduizenden ondernemers op 6 april de loonsubsidie zullen aanvragen. De instantie heeft aangegeven dat het loket ook bij grote drukte in de lucht blijft en het UWV tot zestigduizend aanvragen per dag kan verwerken.