EW09 cover 600
28 maart 2018

Vanaf 2021 alléén nog cv-ketel in combinatie met duurzame energie

plaatsing van een hybride warmtepomp

Vanaf 2021 mogen huiseigenaren hun cv-ketel alléén nog vervangen in combinatie met een hybride warmtepomp, een zonneboiler of een ander duurzaam alternatief. Dat staat in een manifest dat Doekle Terpstra van Uneto-VNI, Medy van der Laan van Energie Nederland en Anna Schoemakers van Greenpeace Nederland vandaag overhandigden aan Diederik Samsom, voorzitter van de sectortafel Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord en aan de Tweede Kamerleden Rob Jetten (D66) en Agnes Mulder (CDA).

De brede klimaatcoalitie wil woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen. In Nederland zijn jaarlijks circa 350.000 cv-ketels aan vervanging toe. Volgens Uneto-VNI-voorzitter Doekle Terpstra is een energiezuinig huis binnenkort haalbaar voor alle Nederlanders. En ook nodig, want om het klimaatverdrag van Parijs te kunnen realiseren én de aardgaswinning in Groningen te verlagen, moet Nederland het aardgasverbruik fors terugdringen. Daarvoor zijn hogere rendementseisen aan nieuwe cv-ketels onvermijdelijk.

Hybride

De traditionele, gasgestookte installaties kunnen aan die eisen niet voldoen. Het manifest pleit er daarom voor al vanaf 2021 alleen nog cv-ketels te plaatsen in combinatie met energiezuinige (hybride) warmtepompen of andere duurzame alternatieven te plaatsen, zoals zonneboilers. Terpstra noemt de toepassing van hybride warmtepompen inmiddels relatief eenvoudig. ‘Als woningen straks grotendeels hun eigen, duurzame energie opwekken is de cv-ketel als onderdeel van een hybride systeem alleen nog nodig om piekbelasting op te vangen, zoals bij strenge vorst en op momenten dat er geen groene stroom beschikbaar is.’

Gebouwgebonden financiering

Om de plaatsing van duurzame cv-systemen voor iedereen financieel haalbaar te maken, pleit het manifest ook voor de snelle introductie van gebouwgebonden financiering. De woningeigenaar betaalt daarbij op basis van een servicecontract een vast bedrag per maand voor de installaties die voor warmte en stroom zorgen. Bij verkoop van de woning neemt de koper het servicecontract over.

Goed en goedkoop alternatief

Directeur Greenpeace Anna Schoemakers zegt de deelnemende milieuorganisaties zegt dat een verplichtende maatregel zoals een rendementseis, nodig is om sneller om te schakelen naar duurzame energie. Energie-Nederland voorzitter Medy van der Laan meent dat je moet verduurzamen tegen de laagst mogelijke kosten. ‘Een hybride warmtepomp biedt, net als warmtenetten, groen gas en all electric warmtepompen, een goed alternatief voor traditionele cv-ketels, waarbij je voor elke situatie de oplossing kiest die het beste past.’

Het manifest

Het manifest is een initiatief van Berenschot. Naast Uneto-VNI, Energie Nederland en Greenpeace hebben de VFK (vereniging van cv-ketelfabrikanten), DHPA (warmtepompfabrikanten), Eneco, Enpuls, Essent, Gasunie, KVGN, Milieudefensie, Natuur & Milieu, NVDE, Stichting STEK en BDH het manifest ondertekend.