EW06 Omslag 600
24 juni 2019

Veelbelovende veldtest waterstofbrander

waterstof

Oktober vorig jaar kondigde Bekaert een nieuwe waterstofbrander aan. Daarmee denkt het een oplossing te hebben om aardgas in verwarmingsketels te vervangen door waterstof. De eerste veldtestresultaten in een waterstofdemonstratieproject te Rozenburg onder leiding van netbeheerder Stedin zien er veelbelovend uit.

Bekaert is een technologische pionier op het vlak van verwarmingssystemen en zet in op de transitie naar CO2-emissieloze verwarmingssystemen. ‘Onze pre-mix waterstofbrander functioneert ook onder praktijkomstandigheden uitstekend en presteert qua comfort en veiligheid vergelijkbaar met die van een conventionele aardgasbrander in een cv-ketel’, zegt Dirk ten Hoeve, R&D-manager bij Bekaert. In de komende maanden wordt de waterstofbrander verder getest in Rozenburg.

De regeringsbeslissing om de productie en het verbruik van aardgas in Nederland te verminderen, heeft volgens de Ten Hoeve de energietransitie en het onderzoek naar meer duurzame oplossingen in een stroomverstelling gebracht.

remeha-rozenburg

De waterstofketel van Bekaert wordt getest in een pilot van Stedin en gemeente Rotterdam die het initiatief hebben genomen om waterstof in gebouwen te testen. Ook Remeha en Gasterra/DNV hebben in hetzelfde ketelhuis een ketel hangen die op waterstof draait. Op de foto de ketels van de Gasunie (links), Bekaert (midden) en Remeha (rechts).