Omslag_EW05 600
20 januari 2021

Zonnesector breekt met groei van 41% door 10 Gigawatt

Nederland in Europese Top-5 van meeste zonnepanelen

solar rapport 21.JPG

Ondanks de coronacrisis groeide de Nederlandse zonnesector vorig jaar met maar liefst 41%. In 2020 werd voor 2,9 Gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd, waardoor Nederland de symbolische grens van 10 Gigawatt aan geïnstalleerd vermogen doorbrak. Dat staat in het Nationaal Solar Trendrapport 2021 van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research.

‘Nederland staat in de Europese top-5 van landen met de meeste zonnepanelen.’ Dat zei Rolf Heynen vandaag bij de presentatie van het Nationaal Solar Trendrapport. De directeur van DNE Research meldde dat er op Duitsland na zelfs geen enkel ander land is met zoveel panelen per inwoner.

1 miljoen woningen met zonnepanelen

Inmiddels hebben meer dan 1 miljoen woningen zonnepanelen op het dak. De sector zorgt voor 25.000 voltijdsbanen. Heijnen ziet dat consumenten in 2020 meer thuis waren en juist daardoor groeide de bereidheid bij consumenten om de eigen woning te verbeteren. Mede hierdoor werd er voor het eerst meer dan 1 Gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd in de residentiële sector, met een totaal nieuw geïnstalleerd vermogen van 1,1 Gigawatt.

Leveringsproblemen

De commerciële sector had vorig jaar last van leveringsproblemen en lockdowns, maar werd gesteund door ruimere subsidiedeadlines. Daardoor werd in dit marktsegment toch nog voor 1,8 Gigawatt aan nieuw geïnstalleerd vermogen gerealiseerd.

Groei in 2021

Rolf Heynen verwacht dat de groei in 2021 doorzet, mede doordat projecten die door de coronacrisis werden uitgesteld, dit jaar alsnog worden gerealiseerd. Nederland ligt dan ook op koers om de huidige ambitie voor zonnestroomcapaciteit uit het klimaatakkoord ruim voor 2030 te bereiken.

 

Het Nationaal Solar Trendrapport is te downloaden via https://www.solarsolutions.nl/trendrapport/