EW04 Omslag 600
25 augustus 2022

Profileer jezelf als erkend zonnestroominstallateur

zonnestroom1

Bij maar liefst twee derde van de zonnestroominstallaties gaat het in meer of mindere mate fout. Dat zei Remco de Mol van inspectiebedrijf StroomWijs op BNR radio. InstallQ, beheerder van kwaliteitsregelingen voor de installatiesector dringt er bij installateurs op aan zich te laten certificeren als zonnestroom-erkend installateur.

InstallQ ontwikkelt en beheert een breed scala aan kwaliteitsregelingen voor de totale installatiesector, waaronder ook de erkenning voor zonnestroominstallaties. De vraag naar zonnepanelen en daarmee ook de vraag naar installateurs die deze kunnen aanbrengen, stijgt naar ongekende hoogte. Dit zorgt ervoor dat ook onbekwame monteurs en zelfs beunhazen in dit gat in de markt springen. InstallQ adviseert consumenten en professionele opdrachtgevers om uitsluitende zonnestroom erkende installateurs in te schakelen.

Gepruts in de meterkast

Op BNR radio repte Remco de Mol van ‘gepruts in de meterkast, fouten in de bekabeling, connectoren die niet op elkaar passen en zonnepanelen die slecht vastzitten’. Bij de montage en het elektrotechnisch aansluiten van zonnepanelen heeft de vakman zowel bouwkundige als elektrotechnische kennis en kunde nodig. Eén verkeerde schakeling of ondeskundige bevestiging van de zonnepanelen kan leiden tot een storing of een lagere energieopbrengst, maar ook tot brand of vallende panelen.

Erkenning Zonnestroom

Het aantal installateurs met de erkenning Zonnestroom https://www.echteinstallateur.nl is inmiddels opgelopen tot 349. Installateurs die zich met een erkenning willen aansluiten bij deze lijst met bonafide bedrijven moeten aantonen dat ze beschikken over kennis en kunde voor het monteren van de zonnepanelen en het maken van de aansluiting in de meterkast. Voor grotere installaties geldt dat de vakman, met het oog op de kwaliteit, ook over een erkenning voor elektrotechnisch installatiewerk beschikt.

Kennisontwikkeling

De installatiesector heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan kennisontwikkeling om vakmensen de juiste bagage mee te geven. Dit najaar publiceert kennisinstituut ISSO bijvoorbeeld het vernieuwde Handboek Zonne-energie. Dit handboek is tevens een essentieel onderdeel in de opleiding en het vernieuwde examen waarmee installateurs zich als erkend vakman kunnen onderscheiden.