EW07 omslag 600
14 april 2022

Resolar wint Duurzaam Verwarmd Innovation Award 2022

filmfoto o so easy.JPG

Resolar is de winnaar geworden van de Best Innovation Award tijdens de vakbeurs Duurzaam Verwarmd. De O'so Easy zonneboiler werd door de jury beoordeeld als een, inderdaad zoals de naam al zegt, gemakkelijk te installeren zonneboiler die mogelijk een plekje op de markt voor duurzame installaties kan veroveren waar ze concurreren met bij consumenten veel populairdere verduurzamers als de warmtepomp en het pv-paneel.

De jury was dit jaar niet erg enthousiast over mate van innovatie bij de zeventien ingezonden producten. Een aantal inzendingen is al een of meerdere jaren op de markt of stoelt op oude principes. Dat is op zich ook een positief punt, want naast het belang van innovaties is het minimaal net zo belangrijk om niet elk jaar te starten met hoopvolle pilots. Daadwerkelijke vaart en volume maken is volgens de jury misschien nog wel belangrijker. 'Veel van de inzendingen voor de ‘Best Innovation Award’ spelen in op de tijdgeest en de uitdrukkelijke wens van de overheid om tempo te maken', aldus het juryrapport. 

resolar film.JPG

Resolar

Bij de beoordeling van de zestien inzendingen heeft de jury de producten dan ook vooral beoordeeld op de marktpotentie. Hoe snel, gemakkelijk en breed kan het product worden ingezet om de energietransitie te versnellen? Resolar kwam daarbij als beste uit de bus met de O'so Easy zonneboiler. Thermische systemen hebben het nog steeds moeilijk in de markt waar een ‘verduurzamer’ als een pv-paneel gevoelsmatig bij consumenten beter aanslaat. De jury verwacht dat Resolar dat sentiment een beetje kan veranderen in het voordeel van zonthermische systemen. De O'so Easy zonneboiler is in elk geval een eenvoudig systeem waar solarpomp, controller, overstortventiel, expansievaten en servicekranen reeds op de boiler en onzichtbaar onder één kap zijn gemonteerd. Met twee koppelingen op het dak en vier aan de boiler is het zonneboilersysteem eenvoudig te installeren en is er geen reden voor de installateur het product níet mee te nemen in zijn offertes. Een concentrische leidingset maakt het bovendien mogelijk met één leiding een verbinding te leggen tussen de boiler en de elektrische naverwarmer. Het principe van warmteterugwinning dat al veel langer in luchtsystemen wordt toegepast is door Resolar slim toegepast in de O’so Easy zonnecollector. De Thermo Controlled Heatpipe met thermische temperatuursbeveiliging zorgt ervoor dat er geen pompje meer nodig is om de aan het water onttrokken temperatuur te laten stromen van warm naar koud.

Janco Visser van Resolar geeft uitleg over de O'so Easy zonneboiler

thermaflex filmpje.JPG

Runner-ups

Naast de winnaar wees de jury twee producten aan die het net aflegden tegen de winnaar, maar zeker ook de energietransitie in een versnelling kunnen brengen.
De kant-en-klare voorgeïsoleerde buis van Thermaflex, inclusief fittingen, voor Monobloc warmtepompen is een product dat zeker praktisch te noemen is. De jury denkt dat het product een boost kan geven aan de huidige hybridiseringstrend, omdat isolatie altijd een belangrijke eerste stap is voordat een duurzame installatie überhaupt zin heeft.

Bart-Jan van Wanrooij van Thermaflex geeft uitleg over de voorgeïsoleerde buis van Thermaflex

Radson filmpje.JPG

Dat geldt ook voor de nieuwste generatie ventilo-convectoren van Radson. Ze zijn geschikt om met lage aanvoertemperaturen hoge verwarmingsprestaties te leveren. Ze kunnen dan ook goed worden gecombineerd met een warmtepomp als opwekker. Dat de convector ook mogelijkheden biedt om te koelen is een extra pre. Het lt-afgiftesysteem kan ook goed worden gecombineerd, waarbij de vloerverwarming het hoofdafgiftesysteem is en convectoren de laatste beetjes comfort voor bewoners bijplussen. De convectoren bieden bovendien verschillende installatiemogelijkheden, zoals inbouw-, opbouw- en plafondmontage, waardoor het voor de consument een product is dat hen veel flexibiliteit biedt bij de inrichting van het huis. Ook dat kan in de energietransitie zeker bijdragen aan een snelle penetratie in de markt.

Pieter van den Dikkenberg van Rdson geeft uitleg over de i-Vector S2 -convectoren

De jury van de Duurzaam Verwarmd Innovation Award 2022 bestond uit voorzitter Paul Smorenburg (hoofdredacteur van het vakblad E&W Installatietechniek), Frank Agterberg (voorzitter vereniging Warmtepompen en voorzitter branchevereniging bodemenergie) en Coen van de Sande, directeur NVKL.

ceiling green.JPG

Infrarood panelen: efficiënt en leuk om naar te kijken

Een leuk product dat werd gepresenteerd tijdens de beurs Duurzaam Verwarmd waren de infrarood plafond panelen van Ceiling Green. De panelen zijn uiterst efficiënt en geven een ruimte in korte tijd een aangenaam klimaat. Zo kan er worden bespaard op energiekosten zonder in te boeten in comfort.Leuk extraatje is dat de panelen elk afzonderlijk uniek kunnen worden bedrukt met een print in uw wens.

Bastiaan Roest vertelt over de infrarood plafondpanelen van Ceiling Green