Omslag_EW05 600
31 maart 2023

Sam Strijbis en Thom Oosterbos pakken titel bij NK elektro- en installatietechniek

skills competitie-web

Het niveau van de deelnemers aan het NK elektro- en installatietechniek ‘Skills The Finals 2023’ was hoog. De zorgvuldigheid, concentratie en vakbekwaamheid van Sam Strijbis uit Dirkshorn en Thom Oosterbos uit Roosendaal leverde hen op 24 maart het kampioenschap op in hun respectievelijke vakgebieden ‘sanitaire- en verwarmingstechnicus' en ‘elektrotechnicus gebouwen’.

De in totaal acht finalisten per categorie streden op 23 en 24 maart in de RAI om het Nederlands kampioenschap in hun vak. Zeven van de acht finalisten in de categorie ‘sanitaire- en verwarmingstechnicus' komen uit de stallen van IW-opleidingsbedrijven. In de categorie ‘elektrotechnicus gebouwen’ zijn dat er twee.

Wedstrijdopdrachten

Deelnemers in de competitie ‘sanitaire-en verwarmingstechnicus’ moesten dit jaar een koud- en warmwaterleiding aanleggen en een cv- of rioolinstallatie volgens tekening maken. Naast veilig en netjes werken moesten de deelnemers vaardig zijn in het buigen en bewerken van alle soorten installatietechnisch leidingwerk en het maken van verbindingen. Ook moesten zij beschikken over kennis van afsluiters, kleppen, ventielen en de wijze waarop die gemonteerd moeten worden.
Deelnemers in de competitie ‘elektrotechnicus gebouwen’ hebben dit jaar een niet alledaags, specifiek soort schakeling gemaakt. De jury hechtte bij de beoordeling veel waarde aan kennis van de actuele regels voor elektrotechnische installaties. Zaken als de beugelafstanden, het aansnijden van kabels, de kabelinvoer en het gebruik van de juiste kleuren draad komen erg nauw. Daarnaast moesten de finalisten de bedradingsschema’s goed bestuderen en werd van hen verwacht dat zij na afloop de werking van de installatie kunnen demonstreren aan de jury.

Beoordelingscriteria

De wedstrijdopdrachten representeren enerzijds nieuwe trends en ontwikkelingen in het vakgebied, zoals gebruik van moderne gereedschappen en nieuwe elektronische producten die op de markt komen. Ook doen de opdrachten een beroep op zowel de vakkennis als de vakvaardigheden van de finalisten. Daarnaast worden deelnemers beoordeeld op vakoverstijgende vaardigheden als creatief en probleemoplossend denken.

Skills competitie

De jaarlijkse Skills competities zijn vakwedstrijden voor mbo- en vmbo-studenten. De meeste deelnemers volgen een leerwerktraject. Ze werken bij een leerbedrijf en gaan daarnaast naar school. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd in ongeveer 50 vakrichtingen. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen deelnemende studenten in de nationale finales komen. In de RAI streden in totaal ruim 700 finalisten om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland in hun vakgebied.