EW04 Omslag 600
12 maart 2024

Verkoop zonnepanelen in de lift

Installateurs vrezen voor “tijdelijk” effect

zonnepanelen3

De verkoop van zonnepanelen zit in de lift. Kort na de beslissing in de Eerste Kamer om de salderingsregeling te handhaven liet brancheorganisatie Techniek Nederland op basis van een rondgang langs enkele tientallen installateur al weten dat het aantal aanvragen direct was toegenomen. Een enquête van Solar Magazine onder 359 installatiebedrijven bevestigt dat 6 op de 10 Nederlandse installateurs verwachten dat de verkoop van zonnepanelen de komende maanden stijgt.

Meerdere installateurs stellen dat sinds het besluit van de Eerste Kamer op 13 februari het aantal offerteaanvragen weer groeit en dat het herstel van de markt al merkbaar is, zo schrijft Solar Magazine. Een van de respondenten stelde zelfs in de eerste week 5 keer zoveel offerteaanvragen te hebben ontvangen. Uit de enquête werd ook duidelijk dat de onverwachte wending in de Eerste Kamer een boost gaf aan de verkopen, maar dat installateurs ook vrezen dat het besluit enkel voor de korte termijn duidelijkheid zal geven. ‘De aanschaf van zonnepanelen zal vanaf maart weer oplopen en dan tegen oktober weer dalen’, zo zei een aantal installateurs. Fluctuaties in de markt zullen blijven optreden, zo denken veel installateurs die aangeven dat meer media-aandacht belangrijk is om onder de aandacht te houden dat een investering in zonnepanelen loont, ongeacht of er wel of niet mag worden gesaldeerd.

Heksenjacht

Veel installateurs zijn niet blij met de rol die de massamedia spelen, zo schrijft Solar Magazine. Het Algemeen Dagblad (AD) en televisieprogramma Radar worden door de respondenten als zondebok aangewezen. ‘Ze zijn met een heksenjacht bezig die nergens op slaat’, stelt een van de installateurs. ‘Als je de massamedia moet geloven, ben je een paria als je nu investeert in zonnepanelen.’
‘Op dit moment wordt er in de landelijke media veel gesproken over terugleverboetes bij energieleveranciers en ook dat is weer een reden waardoor consumenten bang worden en de aanschaf van zonnepanelen uitstellen’, besluit een ander.

Lees meer over de resultaten van de enquête op de website van Solar Magazine

Terugleververgoeding kan roet in het eten gooien

De angst dat terugleververgoedingen de vraag naar zonnepanelen bij consumenten weer zal temperen is niet helemaal onrealistisch. Gisteren werd bekend dat Eneco de eerste grote leverancier is die een vergoeding gaat vragen voor teruggeleverde zonne-energie van eigen dak. Eneco wil de kosten van het terugleveren van energie op een overzichtelijke en eerlijke wijze doorberekenen aan de klant met een vast tarief per kWh teruggeleverde stroom voor het deel dat klanten salderen. Tot nu toe brachten alleen de wat kleinere spelers terugleveringskosten in rekening. Vandebron trapte daarmee af in september 2023, waarna andere kleinere spelers zoals Budget Energie, Vrijopnaam, OM | Nieuwe Energie en Energie VanOns, Gewoon Energie, Innova Energie en Mega Energie volgden.